Facebook jääb oma asutaja kontrolli alla

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logo
Facebooki logo Foto: SCANPIX

Facebook soovib turult kaasata viis miljardit dollarit. Tegemist on kõige aegade suurima internetifirma IPOga.
 


Kolmapäeva hilisõhtul aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) prospekti esitanud Facebookist on saanud maailma suurim virtuaalne kohtumispaik. Sellel on 285 miljonit aktiivset kasutajat, kellel on kokku 100 miljardit sõbrasuhet. Kasutajad laevad üles 250 miljonit fotot ja postitavad 2,7 miljardit kommentaari või heakskiiduavaldust (laikimist) päevas.

Facebooki aktsiate avalik müük ja börsileminek toimub ilmselt suvel. Prospekti järgi soovib suhtlusportaal saada viis miljardit dollarit, ehkki salajas loodetakse saada kuni kümme miljardit, mis teeb ettevõtte väärtuseks 85–100 miljardit dollarit, kirjutas The Wall Street Journal.

Nii või teisiti on tegemist kõigi aegade suurima internetifirma IPOga. Senine rekord kuulub otsingumootorifirmale Google, kes läks börsile 2004. aasta augustis. Google kaasas turult 1,9 miljardit dollarit, mis tegi ettevõtte väärtuseks 23 miljardit. Facebooki IPO saab olema ka tosina suurema avaliku emissiooni hulgas kogu maailmas.

Huvi aktsiate avaliku emissiooni vastu on väga suur. Varsti pärast seda kui emissiooniprospekt USA väärtpaberituru järelevalve (SEC) kodulehele üles pandi, jooksis server ülekoormuse tõttu kokku.

Facebooki asutajale ja tegevjuhile, Harvardi ülikoolist väljalangenud 27-aastasele Mark Zuckerbergile kuulub 28,4 protsenti ettevõtte aktsiatest, aga tänu erinevat klassi aktsiatele on tal 56,9 protsenti aktsionäride häältest.

100 miljardi suuruse turuväärtuse korral oleks Facebooki 19-aastaselt asutanud Zuckerbergile kuuluvate aktsiate väärtus 28 miljardit dollarit ja temast saaks rikkuselt neljas inimene USAs.
Emissiooniprospekti kohaselt müüb aktsiaid ka Zuckerberg, aga kui palju, pole teada. Prospektis on aga kirjas, et talle jääb ettevõtte üle täielik kontroll.

POd

Facebooki aktsiate avalik esmaemissioon (IPO) jääb emissiooni mahu järgi maailma esikümnest siiski välja (miljardites dollarites).

  ettevõte                                                               riik                    maht

Agricultural Bank of China                                Hiina                22,1

Industrial and Commercial Bank of China    Hiina                22

American International Assurance Group    Hongkong        20,5

Visa                                                                       USA                  19,7

General Motors                                                   USA                  18,1

NTT Mobile Commun Network                        Jaapan             18,1

Enel                                                                       Itaalia               16,6

Nippon Telegraph and Telephone                  Jaapan            13,7

Deutsche Telekom                                            Saksamaa       12,5

Bank of China                                                     Hiina                 11,2

Facebook                                                            USA                    5-10

 Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles