Bloomberg Businessweek: miks eestlased armastavad eurot

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro märk rahandusministeeriumi seinal.
Euro märk rahandusministeeriumi seinal. Foto: Uwe Gnadenteich

Kroonist loobumine kiirendas majanduskasvu, suurendas kaubavahetust ja alandas intresse, kirjutab mõjukas majandusajakiri.

Veidi enam kui aasta pärast kroonist loobumist on Eesti kõige kiiremini kasvav majandus eurotsoonis, inimesed ja ärid maksavad madalamaid intresse ning ärisidemed Soomega on tihedamad kui kunagi varem.

«Paljud Soome tootjad otsivad partnereid siit, sest nende jaoks on nüüd olukord tunduvalt läbipaistvam,» ütles ajakirjale audiovisuaalseadmete tootja omanik Ermo Saks. Tema sõnul on kulud Tallinnas 48 protsenti väiksemad kui Soomes.

Swedbank ASi juhi Priit Perensi sõnul on kõige tähtsamaks see, et lõppesid spekulatsioonid krooni võimaliku devalveerimise kohta. Kartus, et kõik kolm Balti riiki võivad millalgi oma valuutad devalveerida kahandas investorite usaldust pikka aega.

Devalveerimine oleks olnud hävitav, sest Eesti pangad hakkasid laenama eurodes ammu enne seda, kui riik liitus eurotsooniga. Makstes tagasi eurodes võetud laene devalveeritud kroonidega oleks toonud endaga kaasa hävitavad kulud nii ettevõtetele kui ka eraisikutele, selgitas pangajuht.

Oktoobris tehtud uuringu kohaselt toetas 56 protsenti Eesti elanikest eurole üleminekut, 42 protsenti kahetsevad seda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles