Bundesbank: Euroopa Keskpank annab liiga heldelt laenu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Saksa keskpanga Bundesbanki pealik Jens Weidmann hoiatas, et Euroopa Keskpanga (EKP) pretsedenditu abi euroala pankadele võib anda tagasilöögi.

Weidmann ütles, et «liiga helde» likviidsuse pakkumine võib avada pankadele ärivõimalused, «mis võivad tähendada [pankade jaoks] kõrgemaid riske ning ohustada seetõttu hinnastabiilsust».

Nagu näha, süveneb EKP 23-liikmelises nõukogus mure, et esikeskpankur Mario Drahgi tegutseb liiga uljalt.
Detsembris andis EKP euroala pankadele 489 miljardit eurot kolmeaastast laenu.

Weidmanni hoiatus kõlab olukorras, kus märgid näitavad, et veebruari lõpus toimuva teise samaväärse pakkumise puhul võib nõudlus olla kaks korda suurem.

Draghi istus EKP presidendi toolile 1. novembril. Esialgu on Bundesbank tema otsustega ühte jalga astunud.

Samas on Saksa keskpank mures EKP likviidsuspakkumise liiga leebete tingimuste pärast ning tunneb rahutust ka riskide pärast, mis peituvad pankadele avaramate võimaluste andmises keskpanga ressursside kasutamiseks.

Ühtlasi on Weidmann seisnud raevukalt vastu EKP riigivõlakirjade ostmise kampaania hoogustamise ettepanekutele, väites, et sellega astutaks üle seadustest: keskpank finantseeriks leppevastaselt riikide valitsusi.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles