Estlinki rikke tõttu tekkis Eestis elektrivõimsuse puudujääk

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlinki merekaabli avamine 2006. aasta lõpus.
Estlinki merekaabli avamine 2006. aasta lõpus. Foto: Peeter Langovits

Kuna Estlink kaabli eilse väljalülitamise ajal liikus elekter osadel tundidel Soomest Eestisse, tekkis Eesti elektrisüsteemis kaabli rikke tõttu võimsuse puudujääk.

Eleringi juhtimiskeskuse juhataja Märt Allika selgituste kohaselt oli puudujääva võimsuse katmiseks vaja lisaks Eleringi käsutuses olevatele reservvõimsustele käivitada ka Läti ja Leedu süsteemihaldurite reservvõimsused.
 
«Estlinki väljalülitumine tähendab Eesti elektrisüsteemi jaoks, et tundidel, kui planeeritud võimsusvoog on Soomest Eestisse, tekib Eesti elektrisüsteemis võimsuse puudujääk ning nendel tundidel, kui planeeritud võimsusvoog on Eestist Soome, tekib võimsuse ülejääk.

Seega teatud tundidel on süsteemihalduril vaja elektrisüsteemi bilansi tasakaalustamiseks käivitada reservvõimsuseid ja teatud tundidel seevastu vähendada genereerimist. Samu tegevusi, mida seoses Estlinki väljalülitumisega teeme meie Eestis, teeb Soome süsteemihaldur Fingrid omakorda Soomes,» selgitas Allika.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles