Pankade hoiuseintressid on hakanud järsult langema

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtajaliste hoiuste intressid suuremates pankades märgatavalt langenud.
Tähtajaliste hoiuste intressid suuremates pankades märgatavalt langenud. Foto: graafika: Alari Paluots

Samal ajal kui laenuintressid tasapisi tõusevad, on pangad hakanud hoiuseintresse märkimisväärselt langetama, teenides suuremat intressitulu.

Ammuse ütluse järgi olevat pangajuhi põhireegel «kolm-kuus-kolm» – võtad hoiused kolme protsendiga panka sisse, laenad sama raha kuue protsendiga välja ja lähed kella kolmeks golfi mängima.

Seda põhimõtet silmas pidades on meie pankade elu märksa roosilisem, sest laenu- ja hoiuseintresside erinevus pole kahe-, vaid mitmekordne. Eesti Panga andmetel oli detsembris äriühingute keskmine hoiuste intress 1,23 protsenti, äriettevõtetele antud laenude keskmine intress aga 4,35 protsenti.

Eraisikud teenisid detsembris hoiustelt keskmiselt 1,63 protsenti, laenu saadi aga keskmiselt 6,08-protsendilise intressiga. Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktori Andres Tukki sõnul on suurenenud keskmisest kõrgema intressiga tarbimislaenu pakkujate osakaal.

«Küll toovad Euroopa pankadele kehtestatud kõrgemad kapitalinõuded uutele kodulaenu- ja liisinguklientidele 2012. aastal tõenäoliselt kaasa pisut kõrgemad marginaalid,» hoiatas ta tulevasi laenuvõtjaid.

Euroopa Keskpanga jõuline likviidsuse suurendamine, mis seisnes baasintressi alandamises ja kommertspankadele ligikaudu poole triljoni euro madala intressiga laenu andmises, pole laenuturule seni peaaegu mingit mõju avaldanud. Hoiustes on see aga juba märgatav: viimastel nädalatel on pangad hakanud hoogsalt hoiusteintresse langetama.

Nii on ühe- ja kolmeaastase tähtajaga hoiuste intressi alandanud peaaegu kõik kommertspangad. Kui veel oktoobri lõpus oli LHV pangas üheaastase tähtajaga hoiuste intress 3,0 protsenti, siis nüüdseks on see langenud 2,6 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles