Ilves töötukassast: töötavat süsteemi ei maksa lõhkuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves töötukassast lahkumas. Tagaplaanil töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel.
President Toomas Hendrik Ilves töötukassast lahkumas. Tagaplaanil töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel. Foto: Mihkel Maripuu

President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna töötukassa juhatusega ning tõdes, et kurb on näha, kui valitsuse ja sotsiaalpartnerite vastuolud ohustavad välja kujunenud töötute abistamise mudelit.

«Tõenäoliselt on igal rahval ütlus selle kohta, mis kutsub tervet asja mitte parandama. Seepärast jälgin murega töötukassa reservide ja töötuskindlustuse maksemäära ümber kujunenud vastasseisu, mis on seadnud küsimärgi alla kogu organisatsiooni edasise staatuse ja juhtimismudeli. Minu hinnangul on senine avalik-õiguslik staatus taganud töötukassale tegevuseks vajaliku stabiilsuse, ressursid ja usaldusväärsuse,» ütles president Ilves.

Ta kutsus valitsust, tööandjate organisatsioonide ja ametiühingute esindajaid üles vastastikusele austusele ja kompromissidele.

«Kutsun kõiki osapooli üles end juba tõestanud süsteemi mitte lõhkuma. Töötukassa võimalik riigistamine ei jäta töötuid rahata ega koolituseta, ent see kahjustaks märkimisväärselt sotsiaalpartnerite omavahelist koostöötahet ja usaldust, mida võime Euroopa majanduse ebakindlat tulevikku arvestades vajada ka edaspidi,» kinnitas riigipea.

Riigipea sõnul on oluline, et töötute koolitamine ja abistamine oleks jätkusuutlik ning et kogu kasutada olev raha ja energia kuluks just töötute abistamisele, mis on nii valitsuse kui ka sotsiaalpartnerite põhiülesanne.

Tema sõnul on just töötukassale langenud kohustus viia abivajajate ootused kooskõlla tegelike võimalustega: «Töötukassasse tullakse üldjuhul mure ja raske südamega. Aga te olete suutnud tagada, et paljud on leidnud siit oma muredele leevendust ja täiendavat usku oma võimetesse.»

Riigipea arutas töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli ja teiste juhatuse liikmetega ka töötukassa edasise õigusliku staatuse küsimusi.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles