Rahapesu andmebürood teavitati 13 680 kahtlasest tehingust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Aivar Aotäht.

Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise alase valitsuskomisjoni koosolekul tehtud ettekandes ütles rahapesu andmebüroo juht Raul Vahtra, et mullu teavitati bürood kahtlastest tehingutest 13 680 korral.

Täna rahandusministeeriumis toimunud koosolekul eelmise aasta rahapesualase järelevalve kohta antud ülevaates märkis Vahtra, et suur teatiste hulk on seotud eelkõige rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduses muutunud korraga - nimelt peab alates 2008. aasta algusest teavitama bürood kõigist sularahatehingutest, kus summad ületavad 500 000 krooni.

Seetõttu laekus möödunud aastal teatiseid rekordiliselt palju ning pea sama palju kui andmebüroo kõigil varasematel tegutsemisaastatel alates 1999. aastast kokku, teatas rahandusministeerium BNSile.

Üle 500 000 kroonisest sularahatehingust teavitati bürood kokku enam kui 8000 korral, rahapesukahtlusest teavitamine jäi võrreldes 2007. aastaga samasse suurusjärku ning teatiste arv ulatus üle 5000. Kõige rohkem teatisi on laekunud finantseerimisasutustelt, nagu näiteks pankadelt, rahasiirdajatelt, valuutavahetajatelt.

Teatiste alusel peatas büroo 2008. aastal tehinguid 103 korral, arestides seejuures aasta jooksul kokku 108 miljonit krooni.

Kasvanud on rahvusvaheline koostöö teiste riikide rahapesu andmebüroodega: välisriikidest saabunud päringuid oli 204, Eesti rahapesu andmebüroo saatis välisriikidele omakorda 107 päringut.

Järelevalveülesannete täitmisel tegi büroo 229 kohapealset ja 131 kaugkontrolli, kus saadeti seaduse subjektidele vastamiseks spetsiaalsed küsimustikud, mille vastuste põhjal saab hinnata teadlikkust seaduse nõuete täimisest ja hinnata täiendava kohapealse kontrolli vajadust.

Rahapesu andmebüroo järelevalvetegevuse käigus alustati 11 väärteomenetlust ja määrati trahve ligi miljoni krooni ulatuses. Detailsed arvud ja tabelid avaldatakse veebruaris ilmuvas rahapesu andmebüroo aastaraamatus.

Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise alase valitsuskomisjoni töö sisuks on valdkonnaga seotud küsimuste analüüs ning probleemidele ühiste lahenduste väljatöötamine. Samuti teeb komisjon ettepanekuid rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise meetmete tõhustamiseks, osaleb rahvusvahelises koostöös ning Euroopa Liidu vastava poliitika väljatöötamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles