Sarkozy seiskas sakslaste Kreeka valitsemise kava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Nicolas Sarkozy
Prantsuse president Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Vastlõppenud ELi tippkohtumisel tehti Saksamaale selgeks, et riiklikust suveräänsusest loobumise nõuetega eelarvedistsipliini nimel ei tohi minna liiga kaugele.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy ütles, et Saksamaa ettepanek, mille kohaselt EL peaks võtma kontrolli Kreeka eelarveotsuste üle, «ei oleks mõistlik, demokraatlik ega ka efektiivne».

Sarkozy ütles, et esitas oma vastuväited Angela Merkelile isiklikult, kes olevat temaga ka nõustunud.

«Kreeka taastumise protsessi saavad viia ellu vaid kreeklased ise, demokraatlikult,» ütles Sarkozy. «Ühtegi maad ei tohi eestkoste alla võtta. Ma rääkisin kantsleriga ja võin teile kinnitada, et ta on täpselt samal seisukohal.»

Merkel väljendas siiski veendumust, et Kreeka vajab eelarve osas rangemat kontrolli, kuna jätab harjumuspäraselt teostamata lubatud reforme – mis õigustaks ka intensiivsemat sekkumist.

«Kreeka on selles mõttes erijuhtum,» ütles Merkel. «Nad peavad rakendama programmi kogu ettenähtud mahus.»

Kui tippkohtumine läbi sai, kohtusid kõrged euroametnikud Kreeka peaministri Lucas Papademosega, et arutada teise 130 miljardi eurose abipaketi tingimusi.
Jutuajamine kestis hilisööni.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles