Lasse Lehis: Swedbank tegi kõike nõuetekohaselt

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Lasse Lehis ütles Swedbank Eesti poolt Rootsi emafirmale tehtud väljamakseid kommenteerides, et pank tegi kõike nõuetekohaselt.

«Kahju, et ajakirjanikud ei küsinud spetsialistide kommentaari enne oma kaugeleulatuvate järelduste tegemist,» märkis Lehis.

Tänane Äripäev kirjutas, et Swedbankis toimus mullu Eesti ettevõtlusajaloo suurim raha väljamaksmine, kui Swedbank Eesti maksis oma emafirmale kokku üle 750 miljoni euro ning sealjuures ei makstud selle pealt Eesti riigile tõenäoliselt sentigi tulumaksu.

«Üks asi oli see, et kapitali vähendamisel võeti välja varem sissepandud raha. See on piltlikult öeldes sama, kui te avaksite pangas hoiuse ja hoiuse lõppedes võtate välja ainult põhisumma ning intressid jätate hoiusele uusi intresse koguma. Omakapitali puhul on niimoodi võimalik valida, selles ongi dividendi ja kapitali vähendamise vahe,» selgitas Lehis.

«Teine asi oli see, et Läti ja Leedu tütarpangad olid allutatud Eestile ning Lätis ja Leedus maksustatud kasum konsolideeriti Eesti kasumi hulka. Nüüd maksti see kasum dividendidena Rootsi. Seda kasumit ei olekski tohtinud Eestis maksustada, sest see tooks kaasa topeltmaksustamise.»

Kokkuvõtteks võib Lehise sõnul mõlema näite kohta öelda, et igasuguse «väljavõtmise» vms puhul tuleb alati vaadata ka seda, kust see raha tuli, mida «välja võetakse».

«Kui sissetulnud raha on juba maksustatud, siis selle väljavõtmine on loomulikult maksuvaba. Sellel loogikal ei ole mingit pistmist Eesti tänase maksusüsteemiga. Kui keegi tõsimeeli arvab, et kord juba maksustatud raha tulekski teist korda maksustada mistahes «väljavõtmisel», siis ma soovitan sellel inimesel hakata oma tuludeklaratsioonis deklareerima oma kontol hoitud sularaha, mille ta on näiteks sularahaautomaadist välja võtnud. Kirjeldatud Swedbanki tehingud ei erine oma sisult sellisest olukorrast väga palju,» lausus Lehis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles