Riik vaidlustas VEB Fondiga seotud trahvi riigikohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: jupiterimages.com

Rahandusministeerium vaidlustas riigikohtus Tallinna ringkonnakohtu 12. jaanuari määruse, millega viimane määras Eesti valitsusele 3200 euro suuruse trahvi selle eest, et valitsus pole täitnud varasemat kohtuotsust VEB Fondi sertifikaatidega tagatud nõuete hüvitamise küsimuses.

«Esitasime riigikohtule 25. jaanuaril kaebuse, milles palume ringkonnakohtu määruse tühistada ja jätta jõusse halduskohtu määrus,» selgitas rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Mailin Aasmäe BNS-ile.

Varasema info põhjal otsustas Tallinna halduskohus mullu novembris avaldatud määrusega, et riik on viivitanud VEB Fondi sertifikaadiomanike kasuks langetatud kohtuotsuse täitmisega, ent jättis valitsusele trahvi toona määramata. Riigilt hüvitist nõudvad ettevõtted Akke AS, AS Tartu Lihakombinaat, AS A. O. Imbi, AS Saare Kalur ja AS Pärnu Kalur Holding kaebasid halduskohtu määruse edasi ja ringkonnakohus tegi jaanuaris samas asjas uue määruse, määrates riigile kohtuotsuse täitmatajätmise eest rahatrahvi.

Eelmise aasta veebruari alguses jõustus kohtuotsus, mis kohustas valitsust üheksa kuuga leidma viisi, kuidas hüvitada VEB Fondi sertifikaadid.

Valitsus otsustas mullu oktoobri lõpus viimatinimetatud kohtuotsuse täitmiseks saata riigikokku riikliku VEB Fondi lõpetamise eelnõu. Eelnõu järgi peaks nõuded rahuldatama riikliku VEB Fondi järglase ehk sihtasutuse VEB vara müügist laekuvate vahendite arvel. Sihtasutus VEB on korduvalt tõdenud, et tal puuduvad varad ning ka võimalused nende tekkeks. Nimetatud eelnõu on läbinud riigikogus esimese lugemise.

Riigiga vaidlevaid ettevõtteid esindav vandeadvokaat Indrek Leppik on BNS-ile öelnud, et see, et valitsus on jätnud kohtuotsuse täitmata, on tõenäoliselt rahvusvahelises kontekstis pretsedent.

Riiklikul VEB Fondil ei ole õnnestunud sertifikaadiomanike õigusi kaitsta selliselt, et saavutataks Nõukogude Liidu Välismajanduspangas ehk VEB pangas 1992. aastal blokeeritud kontode vabastamine. Ettevõtjad on kohtutes püüdnud VEB panka jäänud raha kätte saada enam kui 15 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles