Briti valitsus valgustab kliimasoojenemise hüvesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Globaalsest soojenemisest kõnelejad maalivad reeglina sünge pildi tormidest, ujutustest ja ikaldustest. Briti valitsuse värskest uuringust heiastub aga ka malbem maailm mustikafarmide ja lestamadalikega. Lisaks vähem külma tõttu hukkunuid.

Ärilisest küljest võib kuumusest kasu tulla mitmes valdkonnas, näiteks langeksid tunduvalt laevanduskulud. Põhja-Jäämere sulamine avaks konteinerlaevadele uued marsruudid Aasiasse ja Vaikse ookeani piirkonda, mis kärbiks reisiaega ja kütusearveid.

Kuna merevee temperatuur tõuseks, kerkiks Briti vetes näiteks merikeelte ja lestade arv. Samas – tursad võivad minema kolida.

Lisaks mustikatele läheks hõlpsamaks mitmete kaubandusliku väärtusega puuliikide kasvatamine.
Paraneda võib rahvatervis. Külmade talvede tõttu surevate inimeste arv peaks langema lausa 24 000 võrra, mis on palju enam, kui kuumade suvede süül lisanduvate surmade arv (5900).

Kuigi raport äratab tähelepanu kliimamuutuste positiivsete tahkude rõhutamisega, ei varjata fakti, et miinuseid on plussidest siiski ligi neli korda rohkem. Kõige suuremaks ohuks kujunevad ujutused.

Juba nüüd tekitavad üle kallaste tungivad jõed ja meri Briti kinnisvarale kahju 1,3 miljardi naela eest aastas.

Raporti kohaselt võib antud summa kerkida aastaks 2080 tervelt 12 miljardi naela peale. Ühtlasi võib hüppeliselt kasvada põllumaa üleujutuste oht.

Varjupoolelt mainib raport veel hoonete ülekuumenemist, kanalisatsiooni üleajamist ning kahjulike viiruste paljunemist soojemates vetes.

Keskkonnaministri Caroline Spelmani sõnutsi toodi raportis ära nii positiivsed kui negatiivsed aspektid, kuna see peegeldab reaalsust.

«Me tahame, et te teaksite tõde. On ohte, aga on ka võimalusi,» ütles Spelman reporteritele enne raporti avalikustamist.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles