Sarkozy: kaotuse korral lahkun poliitikast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Nicolas Sarkozy
Prantsuse president Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy lubas lahkuda poliitikast ja «muuta täielikult elustiili», kui ta peaks kolme kuu pärast toimuvatel presidendivalimistel lüüa saama. 

Harvaesinev tunnistus kaotuse võimalikkusest tuli vastusena ajakirjanikele, kes saatsid Sarkozyd visiidil Prantsuse Guajaanasse. Nimel küsisid nad, kas Sarkozy lahkuks poliitikast, kui ta kaotaks valimistel, mis toimuvad kahes voorus aprillis-mais.

«Jah, kindlasti. Ma olen 56 aastat vana, olnud poliitikas 35 aastat... Ma muudan oma elustiili täielikult, te ei kuule minust enam mitte midagi, kui ma lüüa saan,» vastas Sarkozy Prantsuse uudisagentuuri AFP andmetel.

Meediakajastused lausutud sõnadest vallandasid Prantsusmaal spekulatsioonid, nagu oleksid Sarkozy ja tema UMP partei üha suuremas mures sotsialistist konkurendi François Hollande’i kasvava populaarsuse pärast – mida Elysée paleest jõuliselt eitati.

Sarkozy populaarsus hakkas läinud aasta lõpu poole vaikselt kuid järjekindlalt kasvama. Pärast Prantsusmaa AAA reitingu kukkumist on see trend aga seiskunud – vähemalt praeguse seisuga.

Pühapäeval avaldatud küsitluse valguses oli Sarkozy populaarsus langenud vaid 32 protsendile.

«Nicolas Sarkozy ja UMP täis kaotushirmu» seisis Le Monde’i avalehel – viitega artiklile, milles toodi ära presidendi kommentaarid poliitikast lahkumise kohta.

Elyséest kinnitati aga, et Sarkozy märkuste tõlgendamisega on mindud liiga kaugele.

«Ta on alati öelnud, et kandidaadina tuleb alati olla teadlik, et võit võib ka tulemata jääda. See on Prantsuse rahva otsustada,» ütles üks kõrge valitsusametnik.

Ametnik lisas, et president mainis ka seda, et on teises ametiajas veendunud, tegutseb aktiivselt ega vaeva oma pead arvamusküsitluste tulemustega.

Paari päeva jooksul peaks Sarkozy avalikustama tööhõivet ja kasvu edendavate meetmete paketi, kärpides muuhulgas Prantsusmaa kõrgeid tööjõukulusid. Ta usub, et reformid ja jõuline tegutsemine euroala kriisi lahendamisel kallutab valijad taas tema poole – kuna neil tekib võrdlusmoment Hollande’iga, kes pole iial ministriametit pidanud.

«Ootame ära, kui Sarkozy märtsis kampaania käivitab. Siis paistab. Ma ei koge mingisugust lüüasaamise meeleolu,» ütles üks UMP juhatuse nõunik.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles