Elekter läks mullu börsil odavamaks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid.
Kõrgepingeliinid. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Elektribörsil langes mullu keskmine hind kolme euro võrra võrreldes 2010. aasta üheksa kuuga.

Eleringi teatel oli elektribörsi keskmine Eesti hinnapiirkonna keskmine hind mullu 43,37 eurot/MWh. See oli ligi kolm eurot madalam 2010. aasta 9 kuu keskmisest. Eesti elektribörs hakkas tööle 2010. aasta 1. aprillil.

Suletud turu elektrienergia maksab praegu ligi 30 eurot MWh.

2010. aasta detsembris olid hinnad ekstreemselt kõrged külmade ilmade ning Põhjamaade hüdroelektrijaamade vähese vee tõttu. 2011. aasta hinnalanguse peamised põhjused olid aastalõpu soe ilm ja hea hüdroressursi, selgitas Elering oma teates.

«Möödunud aasta näitas ilmekalt, kuidas tugevad riikidevahelised elektriühendused töötavad tootjate-tarbijate huvides. Novembri keskpaigast tööd alustanud Soome ja Rootsi vaheline teine merekaabel FennoSkan 2 lõi meie tarbijatele ligipääsu Põhjamaade hüdroelektrile, mille tõttu avatud turu elektrihind oli detsembris peaaegu sama kodutarbijatele kehtiva reguleeritud turu hinnaga,» kommenteeris Eleringi juht Taavi Veskimägi.

«Kui lõpuks ka Läti ja Leedu suudaksid ühineda Põhjamaade elektribörsiga, võiksime rääkida regionaalsest turust, kus elektritootmise võimsusi peaks järgmise 10 aasta jooksul olema piisavalt katmaks regiooni tarbimisvajadust ilma tootmise subsideerimiseta,»sõnas Veskimägi.

Põhjamaade elektribörsi NPS Eesti hinnapiirkonna tegutsemise esimesel täisaastal kasvas kauplemisaktiivsus ning tehingute kogumaht ulatus 10,4 TWh-ni. Eestis tarbitud elektrist osteti börsilt 33,2 protsenti.

Eesti börsi hinnatase oli mullu soodsam kui Leedu ja Soome elektribörsil. Nord Pooli Eesti piirkonnas müüdi mullu rohkem energiat kui osteti.

2013. aasta 1. jaanuarist avaneb Eesti elektriturg täielikult ning iga tarbija saab endale valida elektrimüüja. See tähendab, et valida saab suurema arvu pakettide ja tingimuste hulgast enda vajadustega kõige sobivama lahenduse ning leppida müüjaga kokku tootes ja hinnas. Need tarbijad, kes ei soovi või ei jõua enne 2013. aastat elektri müüjat valida, elektrita ei jää, vaid saavad elektri üldteenuse raames. Sellisel juhul on vastavalt seadusele hinna aluseks eelmise kuu keskmine börsihind, millele lisandub ettevõtte mõistlik kasum.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles