Swedbank langetas Eesti tänavust kasvuprognoosi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oktoobris ennustas Eesti suurim pank Swedbank tänavuseks majanduskasvuks 3,2 protsenti, siis täna avaldatud prognoosi kohaselt kasvab SKT 2,7 protsenti.

Panga ökonomist Annika Paabut selgitas, et madalama kasvu taga on ekspordikasvu aeglustumine. See omakorda on tingitud nõudluse vähenemisest peamistel eksporditurgudel, ent ka möödunud aasta kõrgest võrdlusbaasist.

«Meie eksport ulatub praegu peaaegu 100-protsendini SKTst ehk me viime välja sama palju kaupa kui suudame sisemajanduslikult toota. Sellist osakaalu teistes riikides väga naljalt ei näe,» rääkis ta.

Analüütik hoiatas, et kuna Saksamaa majandusel ei lähe väga hästi, mõjutab see omakorda Rootsi eksporti, millel on jällegi mõju Eestile, kuna Põhjamaad on Eesti suurimad kaubanduspartnerid. Rootsi SKT kasvab sel aastal eeldatavasti 0,6 ja tuleval aastal 1,8 protsenti. 

Tulevaks aastaks ennustab pank neljaprotsendilist kasvu. «Eesti ettevõtted on olnud edukad uute turuosade võitmisel. Konkurentsivõime on pigem kasvanud,» ütles Paabut.

Swedbanki prognoosi kohaselt aeglustub inflatsioon sel aastal 3,2 ning tulevl kolme protsendini. Hindade kasvu mõjutab Paabuti sõnul eelkõige elektrienergia kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles