Valitsus: ACTA tingimused pole Eestis uudsed

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Meedias palju kriitikat leidnud riikidevaheline piraatlusevastane lepe ACTA pole justiitsministeeriumi teatel Eestile midagi uut, kuna paljud seal sisalduvad tingimused on Eestis juba seaduses.

«Erinevalt avalikkuses väljendatud hirmudest ei sisaldu ACTA lepingus siiski mingeid Eesti õiguskorra jaoks seni tundmata põhimõtteid. Enamus neist tingimustest, mida ACTA seab, on Eestis juba kehtivas õiguses ühel või teisel kujul olemas,» ütles justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Niklus.

Viimase sõnul tuleb ACTA kohaselt autorite õigusi vaadata teiste põhiõiguste ja vabaduste kontekstis ja autorite õigused ei ole justiitsministeeriumi hinnangul seal teistest õigustest kuidagi kõrgemale tõstetud.

«Näiteks ei tulene sealt internetiteenuse osutajale tänasega võrreldes suuremaid kohustusi, nagu väidetud on,» ütles Niklus, lisades, et lepingus on selgelt määratletud eraelu puutumatuse ja teabe avalikustamisega seotud sätted, samuti tagatakse põhiõigused, nagu sõnavabadus, õigus õiglasele kohtumõistmisele ja eraelu puutumatusele.
 
Nikluse sõnul pole ACTAga ka ettenähtud väärtegude kuritegudeks muutumist. «Eestis täna kehtivad karistusõigus ja kriminaalmenetlusõigus on lepingus ettenähtuga juba kooskõlas või ACTA nõuetega võrreldes isegi rangemad,» ütles Niklus.
 
Justiitsministeeriumi hinnangul on lepingu liikmesriikidele jäetud küllaldane ruum oma siseriikliku õiguse kujundamiseks ja kui on vajalikud teatud täiendused või parandused, siis nende tegemisel saab Eesti kindlasti lähtuda oma põhiseaduslikest väärtustest, sealhulgas põhiseadusega tagatud isikute põhiõigustest ja -vabadustest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles