USA paindumatu töökultuuri tõttu peab Apple iPhone'e mujal tootma

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foxconni tehas.
Foxconni tehas. Foto: BOBBY YIP/REUTERS

Peaaegu kõik eelmisel aastal müüdud 70 miljonist iPhone’ist, 30 miljonist iPadist ja 59 miljonist muust Apple’i tootest valmistati väljapool USAd.

Apple’il endal on USAs 43 000 töötajat ning 20 000 väljapool Ameerika Ühendriike. Apple’i lepingupartneritena, kus seadmeid kokku pannakse, töötab kokku 700 000 – kõik Aasias, Euroopas ja mujal, aga mitte Ameerika Ühendriikides.

Apple juhtide sõnul on välismaal tootmine nende ainsaks võimaluseks. Üks endine juht kirjeldas ajalehele The New York Times, kuidas Hiinas asuv tehas korraldas ümber iPhone’i tootmise vaid mõned nädalad enne, kui telefonid pidid jõudma poelettidele.

Apple oli viimasel minutil muutnud iPhone’i ekraani sundides sellega tootmisliini ümber seadistama. Uued ekraanid hakkasid tehasesse saabuma samal keskööl. Töödejuhataja ajas kohe üles 8000 ettevõtte linnakus elavat töölist. Igale töötajale anti üks küpsis ja tass teed, viidi töökohale ning pool tundi hiljem hakkas tema 12 tundi kestev vahetus pihta. 96 tunni pärast tegi ettevõte 10 000 iPhone’i päevas.

«Kiirus ja paindlikkus on muljetavaldav,» ütles juht ajalehele. «Ameerikas pole tehast, mis sellega hakkama saaks,» lisas ta.
Sarnaseid lugusid räägitakse tegelikult peaaegu igas elektroonikaettevõttes. Teenuste sisseost on USAs muutunud tavaliseks sadades majandusharudes kaasa arvatud raamatupidamine, õigusteenused, pangandus, autotootmine ja farmaatsiatööstus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles