Island tahab euroalaga liituda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipud.
Islandi lipud. Foto: SCANPIX

Astuge ligi, astuge ligi! Kes tahab liituda euroga? Vähesed, hetkel. Erandiks on aga Island.

Vaid kolm nädalat pärast rahandusministri toolile istumist ütleb Oddny Hardardottir selge sõnaga: saareriik peaks krooni üle parda heitma ja võtma kasutusele euro.

Mis veelgi enam, Island hakkab eemaldama kapitalikontrolle, mis rakendati peatselt pärast 2008. aasta kohalikku panganduskriisi.

Riigi puhul, mida alles neli aastat tagasi ähvardas majanduslik hukk, on selline usk (nii eurosse kui omaenda majandusse) tõeliselt muljetavaldav.

Selle suhtes, kas kapitalikontrollid Islandi majandusele ka kasuks tulid, lähevad arvamused lahku. Keskpank usub, et nii peatati varade välismaale toimetamine 4,3 miljardi dollari väärtuses (ligi kolmandik 2011. aasta SKTst). Kriitikud väidavad, et need meetmed peletasid eemale välisinvesteeringuid.

Nüüd pole enam suurt vahet. Kapitalikontrollide lõpetamine ja jõuline püüdlemine Euroopa Liidu liikmestaatuse suunas näitavad, et Islandil on oma majanduse suhtes usaldust. Teeks ju eurole üleminek kriisiaegsed kapitalikontrollid tasa. Ja kui Island oleks sel ajal euroalas olnud, olnuks poliitiliselt keerukas mitte maksta Suurbritannia ja Hollandi valitsustele 4 miljardit ühes Icesave’i pangaga kaotsi läinud eurot.

Isegi eeldusel, et Islandi eelarve läheb üha ülesmäge (Economist Intelligence Uniti andmetel tuleb 2011. aasta puudujääk umbes 6 protsenti, 2010. aasta defitsiit oli 10 protsenti), on Islandi ja ELi/euro vahel aga teatud tõkked.

Esimene on saarerahva soov hoida omaenda raudses haardes eluliselt olulist kalandust. Teine tõke on Icesave’i kompensatsioonid, mis võivad lõppeda kohtuasjaga.

Kui Island need kaks asja ühele poole saab, võib ta ühineda ELiga üsna heas vormis ning asuda euroalast kasu lõikama.

Milline materjal uue kriisiohjamise õpiku jaoks!

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles