Forbes: Kreekast rohkem peaks muretsema Ida-Euroopa pärast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bukarestis 22. jaanuaril toimunud meeleavaldus.
Bukarestis 22. jaanuaril toimunud meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Suure osa Euroopa probleemide pärast muretsejaid on keskendunud nn PIIGS (Portugal, Itaalia, Iirimaa, Kreeka ja Hispaania) riikidele, aga 2008-9. aasta finantskriis on avaldanud palju suuremat mõju endistele kommunistlikele riikidele, kirjutab Forbesi ajakirjanik Tim Ferguson oma arvamusartiklis.

Illustreerivaks näiteks toob ta uute autode registreerimise aastatel 2007-2011. Euroopa Liidus on see kõige enam kukkunud Rumeenias (-74,1%), Ungaris (-73,7%) ja Lätis (-73%).

Autot pole küll igaühele vaja, aga uute autode registreerimine on heaks näitajaks keskklassi olukorra halvenemisest.

Majanduse halvenemise tulemuseks on Ungari saanud võimule parempoolne natsionalist, kes piirab keskpanga võimu. Riik ei riski mitte ainult karistustega rahvusvahelistelt organisatsioonidelt, vaid neid ähvardab ka oht jääda isolatsiooni. Rumeenias toimuvad suured meeleavaldused.

Majanduslik olukord läheb üha kehvemaks endistes Nõukogude Liidu liikmesriikides, nagu Ukraina, Moldova, Valgevene.
Globaalne majandusaktiivsuse kasv ei suuda nende riikide majandusi parandada niikaua, kui need riigid ei pöördu ära autoritarismist, natsionalismist või vägivallast, mis peletab uute investeeringuid.

Ajakirjanik toob ära ka Eesti, kelle majandus võib tänu liberaalsele majanduspoliitikale taastuda esimeste hulgas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles