Padar: Euroopa Komisjoni prognoos kinnitab kokkuhoiu vajadust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ühisraha tähis
Euroopa ühisraha tähis Foto: Corbis / Scanpix

Rahandusminister Ivari Padari hinnangul annab Euroopa Komisjoni täna avalikustatud vaheprognoos selleks ja järgnevaks aastaks jätkuvat kinnitust korduvalt öeldule - kokku on vaja hoida.


Kuna Euroopa Komisjoni prognoos põhineb tänasel poliitikal ehk juba tehtud otsustel, ennustatakse Eestile valitsussektori suuremat puudujääki - eelkõige tulenevalt negatiivsete arengute tõttu madalamast tulude laekumisest. «See ei võeta arvesse näiteks eelarvekärpeid, mida valitsus planeerib teha veel selle aasta esimesel poolel,» juhtis Padar tähelepanu.

Euroopa Komisjoni vaheprognoos näeb mitmete riskide realiseerumist ning finantskriisi jõulisemat ülekandumist reaalmajandusse, mille tulemusena läheb langusesse nii euroala kui ka kogu Euroopa Liidu majandus.

Euroopa Komisjoni antud hinnang Eesti arengutele on Padari sõnul üsna sarnane rahandusministeeriumi sügisprognoosis toodud negatiivsele riskistsenaariumile, kus oodati käesoleva aasta majanduslanguseks viis protsenti ning 2010. aasta majanduskasvuks ühe protsendi.

Võrreldes sügisel oodatuga nähakse väliskeskkonna tingimuste jätkuvat halvenemist, samuti madalamaid hinnasurveid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles