Briti kuningannale koidab uus jaht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II
Kuninganna Elizabeth II Foto: SCANPIX

David Cameron on pistnud oma varbad poliitiliselt ohtlikku vette: nagu selgub, on Briti peaminister andnud oma heakskiidu «tõeliselt inspireerivale initsiatiivile» ehitada kuningannale teemantjuubeliks uus kuninglik jaht.

David Cameron on pistnud oma varbad poliitiliselt ohtlikku vette: nagu selgub, on Briti peaminister andnud oma heakskiidu «tõeliselt inspireerivale initsiatiivile» ehitada kuningannale teemantjuubeliks uus kuninglik jaht.

Cameron on küll keeldunud andmast 80 miljonit maksva ja üle 180 meetri pikkuse aluse ehitamiseks riigiraha, kuid tervitab valitsuse pressiesindaja sõnutsi diskussioone antud teemal.

Projekti poolehoidjad loodavad, et rahva kingituse maksavad kinni juhtivad Briti börsiettevõtted. Haridusministri Michael Gove’i sõnutsi oleks see «suurepärane» viis tänada kuningannat «tema kauakestva ja väsimatu tegevuse eest meie riigi teenistuses».

Kuigi Cameron on praeguses sotsiaalmaksete-kärpimise-kliimas keeldunud kuningannale jahti ostmast, võivad Downing Street 10 endised elanikud olla tunnistajaks tõsiasjale, et poliitikameri muutub tormiseks, kui juttu tuleb kuninglikest alustest.

1997. aastal saatis Tony Blairi valitsus «pensionile» viimase kuningliku jahi nimega Britannia – pärast seda, kui rahandusminister Gordon Brown oli teatanud, et uue ostmine oleks liiga kulukas.

Blair itkes hiljem, et see oli «suur viga».

Kuninganna nuttis, kui laevaga hüvasti jätmas käis.

Samas võib Cameroni skeptitsism laevaostu küsimuses olla kantud Browni endise PR-mehe Charlie Whelani kommentaaridest, kes meenutas aastal 2004: «Kui ma lekitasin Blairile Browni idee kuninglikule jahile kriips peale tõmmata, võis tõesti täheldada, kui sügavalt kuningakoda talle korda läks. Blair oli kui arust ära – kuni sai The Suni vahendusel teada, et 80 protsenti rahvast toetas seda mõtet.»

Asepeaminister Nick Clegg põlastas hiljuti uue aluse ideed, andes mõista, et majanduslangus pole just parim jahihooaeg.

Kampaaniajuht kontradmiral David Bawtree ütles, et mitmed FTSE 100 firmad on märku andnud, et toetaksid hea meelega jahi ehitamist. Firmad soovivat aga enne investeeringute tegemist garantiid, et valitsus ei tee projektile takistusi.

Peaminister kinnitas admiralile oktoobris kirja teel, et on plaaniga päri. Suureks komistuskiviks võib aga kujuneda küsimus, kes maksab laeva haldamise, valve ja meeskonna eest. Küsimuse peale, kas seda teeks valitsus, tuli Downing Streetilt tõrges vastus. «Riigiraha küsimus on jätkuvalt aktuaalne.»

Kontradmiral Bawtree ütles aga: «Ma arvan, et see on rahva jaoks suurepärane võimalus teha midagi, mille üle saab tõesti uhke olla. Tõeliselt uhke, järgmised 100 aastat.»

Buckinghami palee keeldus kommenteerimast, mida kuninganna asjast arvab.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles