Ekspert: interneti-eelnõud viivad meid Hiina-sarnasesse maailma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18. jaanuaril oli internetientsüklopeedia Wikipedia SOPA vastu protesteerimiseks 24 tundi suletud.
18. jaanuaril oli internetientsüklopeedia Wikipedia SOPA vastu protesteerimiseks 24 tundi suletud. Foto: SCANPIX

Nii USAs arutluse all olev meelelahutustööstuste huve kaitsev seaduseelnõu SOPA kui ka Euroopa samalaadne leping ACTA viivad MTÜ Eesti Interneti Kogukonna juhatuse liikme Jaagup Irve sõnul meid Hiinale ja Iraanile sarnanevasse maailma.
 

Irve sõnul on SOPA vastaste hulgas kindlasti neid, kes pooldavad ohjeldamatut piraatlust, aga ka kodanikuaktiviste ja interneti tavakasutajaid, keda häirib kohtuotsuseta jõudemonstratsioon, kus otsustatakse veebilehe aadress konfiskeerida, vahendab ERR Uudised.

«Praegu on meie internet vaba, saame edastada sõnumeid ja keegi ei jälgi, mis selle sees toimub. Pärast ACTA vastuvõtmist muudetakse teenusepakkujatele kohustuslikuks jälgida, mis toimub, võimalusel sekkuda või jagada infot õiguste omanikuga,» rääkis Irve.

«Mõnes mõttes kogu sellise infrastruktuuri ülesloomine viib meid autoriõiguste kaitse nime all sisuliselt maailma, mis ei erine Hiina ega Iraani internetist,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles