Maksumaksjate liit teeb ettepaneku vähendada maksuintressi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akoholitootja Onistar maadleb maksuvõlgadega.
Akoholitootja Onistar maadleb maksuvõlgadega. Foto: Raigo Pajula

Maksumaksjate liit saatis täna rahandusministrile kirja


ettepanekuga algatada seadusemuudatused maksuvõla intressi langetamiseks, et vähendada maksuvõlgades ettevõtjate lisakulusid, aidata neil säilitada töökohti ja majandusraskustest kiiremini välja tulla.


«Makseraskustes ettevõtjad vajavad praegu rohkem riigi abi, kui näiteks kodulaenude tasumisega hätta jäänud pered, sest liiga jäik suhtumine maksuvõlgades ettevõtetesse võib suurendada pankrottide arvu, kiirendada tööpuuduse kasvu ja vähendada veelgi riigi maksulaekumisi,» seisab liidu saadetud pressiteates.

Maksukorralduse seaduse kohaselt tuleb maksu tasumisega viivitamise korral tasuda maksuvõlalt intressi 0,06 protsenti päevas. Kui maksumaksja taotleb maksuvõla tasumise ajatamist, võib maksuhaldur vähendada intressi määra kuni poole võrra ehk kuni 0,03 protsendini päevas.

Tänu sellele, et tulumaksuseaduse kohaselt loetakse maksuintressid alati ettevõtlusega mitteseotud kuluks ja maksustatakse 21/79 määras tulumaksuga, suureneb maksumaksja kulu veelgi ning tegelikuks intressimääraks kujuneb 27,7 protsenti aastas.

Maksumaksjate liidu ettepaneku kohaselt tuleks vabastada maksuintressid tulumaksust. Teiseks tuleks vähendada üldist maksuintressi määra ajutiselt, näiteks üheks aastaks, poole võrra ehk 0,03 protsendile. Samuti tuleks anda maksu- ja tolliametile õigus vähendada maksuvõla ajatamise korral intressi määra kuni nullini.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Liit nõustab maksuõiguse küsimustes ning annab välja ajakirja «MaksuMaksja» ja maksualaseid raamatuid. Liidus on üle 2500 liikme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles