Viik: USA interneti-eelnõud jagavad maailma mustaks ja valgeks

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklanna protesteerimas SOPA ehk netipiraatluse tõkestamise seaduse vastu.
Ameeriklanna protesteerimas SOPA ehk netipiraatluse tõkestamise seaduse vastu. Foto: SCANPIX

USA Kongressis ja Senatis praegu arutlusel olevad eelnõud SOPA ja PIPA ning juba liitumiseks välja pandud ACTA on pigem repressiivset laadi ning jagavad maailma mustaks ja valgeks, arvas IT-visionäär Linnar Viik.

Ta rääkis ETV hommikuprogrammis «Terevisioon», et USAs menetluses olevad eelnõud puudutavad nii või teisiti ka inimesi Eestis ja seda kahel viisil.

«Läbi selle, et paljud meie jaoks harjumuspärased igapäevased teenused ja ka väga paljud arendatavad teenused, muu hulgas interneti otsingusüsteemid, paljud sotsiaalmeedia võrgustikud, keskkonnad, mille kaudu me oleme harjunud saama ja jagama informatsiooni, kas peavad muutma oma käitumist või on sunnitud oma tegevuse sulgema, juhul kui sellisel kujul need eelnõud vastu võetakse,» selgitas Viik.

Teine asjaolu, mis on rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste kontekstis meie jaoks olulisem, on Viigi sõnul see, et nende seaduseelnõudega on välja pakutud n-ö kolmandates riikides ja muudes maailma riikides toimuva suhtes Ameerika Ühendriikide justiitsministeeriumi ja kohtuvõimu ülemvõim.

«Ehk kui muu maailm ei lähtu meie (USA -toim) poolt kehtestatud reeglitest, siis nad ei ole meie mängus ja meil on õigus oma kohtu otsusega sundida Ameerika Ühendriikide territooriumil tegutsevaid ettevõtteid nende ettevõtetega ja organisatsioonidega tegevused katkestama.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles