Nafta hind liikus Aasias kitsastes piirides

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoilile kuuluv naftaplatvorm Snorre A Põhjameres.
Statoilile kuuluv naftaplatvorm Snorre A Põhjameres. Foto: SCANPIX

Nafta hind liikus tänastel Aasia turgudel kitsastes piirides, kauplemist mõjutas globaalselt madal nõudlus ja mure OPECi võimaliku tootmismahu vähendamise pärast.


New Yorgi börsi peamise nafta (

light sweet crude

) hind veebruarilepingutes libises 29 senti allapoole 36,22 dollarini barreli eest, vahendas AFP.

Põhjamere Brenti toornafta hind märtsilepingutes odavnes 14 senti 46,43 dollarini.

Commonwealth Bank of Australia strateeg David Moore rääkis uudisteagentuurile, et turge mõjutab jätkuvalt ülemaailmselt vähene nõudlus toornafta järele.

Eelmisel nädalal alandasid 2009. aasta nõudluse prognoose nii Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) kui Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Alžeeria naftaminister Chakib Khelil ütles laupäeval, et OPEC võib kaaluda järgmist tootmismahu vähendamist, kui nafta hinna langustrend peaks jätkuma.

Kartelli liige Venezuela teatas nädalavahetusel, et valmistab ette naftatootmise vähendamist, püüdes sel viisil kergitada hindu.

Uuringufirma Macquarie Research raporti järgi võib barreli hinda toetada üksnes OPECi laiaulatuslik tootmismahu vähendamine.

Kui päevane tootmine väheneks 3,0 kuni 3,5 miljoni barreli võrra, siis hind võiks hakata ülespoole liikuma selle aasta teises pooles, seisab raportis.

Macquarie Research'i prognoosi järgi peaks barreli hind esimesel poolaastal jääma 40-50 dollari vahemikku ja seda eeldusel, et globaalne tarbimine väheneb ja naftareserv on ka edaspidi suur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles