Pevkur: töötukassa uue regulatsiooni ettepanek valmib nädala algul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Pm

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul valmib järgmise nädala algul valitsuse ettepanek, kuidas töötukassa nõukogus valitsevat patiseisu lahendada.

Pevkur ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil ajakirjanikele, et tööandjate keskliit saatis teisipäeva õhtul sotsiaalministrile kirja ettepanekuga likvideerida haigekassa ja töötukassa senisel kujul. «See ei ole vastuvõetav,» kommenteeris Pevkur.

«Tööandjate kiri on muutnud selgemaks, et tööandjate keskliit ei soovi enam haigekassas ega töötukassas kaasa lüüa,» ütles Pevkur.

Töötukassa teemat arutas valitsus kabinetinõupidamise lõpul, ütles Pevkur.

Pevkur ütles BNS-ile, et töö käib töötuskindlustuse seaduse muutmise nelja võimaluse kallal. Otsuse peab ministri sõnul tegema riigikogu ja seadusemuudatus tuleks teha kiiresti.

Esimene võimalus oleks korraldada töötukassa analoogselt haigekassaga. Teine võimalus oleks ministri sõnul vaadata ümber nõukogusse kaasatud inimeste ring. Kaks ülejäänud võimalust on segavariandid valitsuse lõpliku vastutuse ja tööturu osapoolte kaasamise võimaluste vahel, selgitas Pevkur.

Näiteks Eesti Kindlustusseltside Liit oleks Pevkuri sõnul valmis töötukassa töös osalema. «On tööandjate organisatsioone, kes on huvitatud, kuid keskliit ei ole,» selgitas Pevkur.

Pevkur kinnitas, et eelistaks kolmepoolse sotsiaalpartnerluse jätkamist töötukassas. «Näeksin, et jätkuks töötuskindlustuse põhiliste küsimuste otsustamine tööandjate ja ametiühingute keskorganisatsioonide kaudu,» ütles Pevkur.

Peaminister Andrus Ansip ütles pressikonverentsil, et tööandjate, ametiühingute ja valitsuse kolmepoolne sotsiaalpartnerlus ei tähenda üksnes kord kvartalis toimuvaid kohtumisi ühes nõukogus. «See peaks olema laiem,» ütles Ansip.

Ansipi sõnul ei ole valitsusel kavas muuta töötukassa avalik-õigusliku isiku staatust.

Töötukassa on Ansipi sõnul praegu seadusega reguleerimata olukorda sattunud. «Seadusandja ei pidanud ette nägema, et osa nõukogu liikmeid keeldub oma ülesannete täitmisest,» ütles Ansip.

Hüvitiste väljamaksmist Ansipi sõnul töötukassa eelarve puudumine ei takista. «Neid tehakse vastavalt vajadusele,» ütles Ansip.

Sellistes olukordades kasutatakse Ansipi sõnul harilikult analoogiat, nii et oleks põhjendatud töötukassa ümberkorraldamine haigekassaga sarnastele alustele.

Töötukassa eelarve suhtes oleks võimalik Ansipi sõnul näiteks muuta seadust nii, et kui selle eelarve ei ole kinnitatud, siis valitsus kinnitab eelarve ühe kuu jooksul. «Kui keegi on teovõimetu, siis teeb tema eest otsuseid keegi teine,» ütles Ansip. Samuti on tema sõnul võimalik niinimetatud ühe kaheteistkümnendiku reegel, mille kohaselt saaks eelarve puudumisel raha kasutada kuus ühe kaheteistkümnendiku mahus eelnenud aasta eelarve mahust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles