Pilve kaitsekõne pani prokurörid muigama

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Aivar Pilv ja endine minister Villu Reiljan.
Advokaat Aivar Pilv ja endine minister Villu Reiljan. Foto: Mihkel Maripuu

Maadevahetuse kohtuprotsessil näitas advokaat Aivar Pilv tõenditele toetudes, et endine minister Villu Reiljan pole kaubelnud Rahvaliidu peasekretärile tasuta korterit.

Pilve väited panid prokurörid Laura Feldmanise ja Inna Ombleri muigama. Prokurörid pole nõus advokaatide kaitsekõnesid enne lõpurepliike kommenteerima, aga tänane istung kinnitas taas, et kaitsjate ja süüdistajate arusaam maadevahetuse kohtuasja tõenditest erineb täielikult. Pilv hinnangul näitavad tõendid, et Rahvaliidu peasekretär Lea Kiivit kasutuses olnud korter polnud Toomas Annuse altkäemaks Reiljanile. Kiivit elas aasta aega oktoobrist 2005 kuni oktoobrini 2006 ühes Merko ehitatud Tallinna Rävala puiestee korteris.

Pilv väitis, et Rahvaliidu peasekretär pole sama erakonna esimehe alluv ehk temaga ametialaselt seotud isik. Samuti kinnitas ta, et pole tõendeid, et Reiljan oleks oma erakonna kõrgele ametnikule Annuselt korterit küsinud.

«Reiljani roll piirdus tuttava jaoks küsimisega, kas ühes majas on saada korter,» lausus Pilv.

Pealtkuulatud kõnede hulgas on vestlus, kus Reiljan helistab Annusele. Annus teatab, et korter on broneeritud kellelegi Kiivitile. Reiljan vastas sellele, et kui Kiivitile, siis asi korras.

Kui 2006. aasta oktoobris hakkas kapo maadevahetuse osalisi rauduskäsi arestimajja viima, ostis Kiivit korteri välja.

Samuti kinnitas Pilv, et kurikuulus salvestatud vestlus Annuse ja Reiljani vahel Kamikadze pubis polnud altkäemaksu lubamine ega pakkumine, vaid tavapärane investeerimisvõimaluse pakkumine. Vestluses arutasid Annus ja Reiljan pensionisammast ja äriühingut, mille kaudu seda teha. Jutt käis Sõpruse Investeeringute äriühingus osalemist. Süüdistajad peavad seda altkäemaksuks, kaitsja aga investeerimisvõimaluseks.

Pilv tuletas meelde, et maadevahetuse asjas on kohtualuseid pealt kuulatud kokku 663 päeva. Pilve hinnangul pole sellises mahus eraellu sekkumine põhjendatud.

«663 päeva ja tähesäras ööd mõttetööd ja ikka pole midagi enamat kui üks mannetu esinemine Kamikadzes,» lausus Pilv.

Pilv lõpetas oma kaitsekõne tõdemusega, et Reiljanile süüks pandud teod pole tõendamist leidnud ja Reiljan tuleb õigeks mõista.

Advokaatide kaitsekõned jätkuvad järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles