Kalle Palling: valitsusliidu eelistus on tuumajaama ehitamine Eestisse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling. Foto: SCANPIX

Valitsusliidu eelistus on pigem tuumajaama ehitamine Eestisse, kinnitas Reformierakonda kuuluv parlamendisaadik, Eesti Energia nõukogu liige Kalle Palling Eesti Energia võimalikku Leedu tuumajaama tehtavat miljardi euro suurust investeeringut kommenteerides.

«Kui võrdsete tingimuste puhul kaaluda, kas investeerida miljard eurot Eestisse või Leetu, siis tuleks kindlasti eelistada Eestit,» lausus Palling, lisades, et selle investeeringuga tekiks päris suur hulk töökohti. «Miljardi euro investeerimine Leetu näeb väliskaubandusbilansis väga kole välja,»  sõnas Palling.

Palling lisas, et kui pidada silmas tuleviku energiavajadust, tuleb arvestada, et Baltikum ei ole pikas plaanis enam eraldi regioon. Kui vaadata kaarti ja hinnata vajalikke regionaalseid investeeringuid energeetikas, siis perspektiivse regiooni keskel  asub Eesti. Norra, Rootsi ja Soome on need riigid, kellega me oleme juba täna ühises turupiirkonnas.  Läti ja Leedu alles soovivad sinna kuuluda.

«Võimalus osaleda Leedu tuumajaama projektis on hea energiaportfelli mitmekesistamise mõttes. Riigile on see võimalus, mille kasutamine tähendab rahalist kohustust. Igast kümnest Eestis tarbitavast kilovatttunnist toodetakse praegu üheksa põlevkivist. See ei ole hea, vajame rohkem mitmekesisust,» rääkis Palling.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles