Pevkur: töötukassa eelarve kinnitamiseks tuleb kiiresti seadust muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul hakkab riigikogu lähiajal arutama töötuskindlustuse seaduse muudatusi, mille kohaselt läheks töötukassa eelarve kinnitamise õigus üle valitsusele.

Pevkur ütles, et olukorras, kus tööandjate keskliit on oma esindajad töötukassa nõukogust tagasi kutsunud ja ei soovi nõukogu tegevuses enam kaasa lüüa, on kõige mõistlikum kiiresti seadust muuta ja kasutada töötukassa puhul samasugust regulatsiooni nagu haigekassa puhul, mille kohaselt läheks töötukassa eelarve kinnitamise õigus ja kohustus üle valitsusele.

Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga peab kehtiva töötuskindlustuse seaduse muutmist tavainimese jaoks kõige halvemaks variandiks. «Tavainimese jaoks tähendab see sisuliselt räiget maksutõusu, kuna juba praegu rahastab valitsus töötuskindlustuse raha eest oma teisi otsuseid,» selgitas Taliga.

Lisaks avaldas Taliga kartust, et seadusemuudatusega satuvad tõsise löögi alla uute tööturuteenuste ja meetmete kasutuselevõtt, kuna ainuisikulise otsustajana on valitsusel lihtne neile veto panna.

Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis ütles, et peab valitsuse otsust maksumaksjale kõige otstarbekamaks, kuna töötukassa muutmine tavaliseks riigiasutuseks aitaks kulusid kokku hoida. «Millised on sellisel puhul sotsiaalsed tagatised ja garantiid, võib ainult oletada,» lisas Kriis.

Tööandjate keskliit kutsus 25. novembril töötukassa nõukogust tagasi oma esindajad Kriisi ja Tõnis Rüütli, kuna pole valitsusega ühel nõul ei töötuskindlustusmakse määrade osas ega ka selles osas, mis puudutab otsust liita haigekassa ja töötukassa pangakontod riigi pangakontode kontserni koosseisu.

Ametiühingute keskliidu juhatus teatas detsembri lõpus, et otsustas peatada oma esindajate volitused töötu- ja haigekassa nõukogus, kuni kolmepoolne partnerlus nõukogudes on taastatud. Juhatus ei pidanud õigeks olukorda, kus kolmepoolse sotsiaalpartnerluse põhimõttel moodustatud organis võtavad otsuseid vastu vaid ametiühingute ja valitsuse esindajad, samas kui tööandjad tööturu ühe osapoolena nõukogu töös ei osale.

Nende otsusteni osales töötukassa nõukogu töös kaks valitsuse, kaks tööandjate ja kaks ametiühingute esindajat.
Praegu kehtiva regulatsiooni kohaselt peab töötukassa nõukogu kassa eelarve kinnitama hiljemalt 30 päeva jooksul riigieelarve jõustumisest ehk jaanuari lõpuks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles