Portugal purjetab keset karisid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugal.
Portugal. Foto: SCANPIX

Portugal on purjetanud maksejõuetuse meredele. Investorid, kes kardavad, et Kreeka ei jõua kreeditoridega vabatahtliku pügamise osas kokkuleppele, müüvad nakkuse hirmus Portugali riigivõlakirju.

Samal ajal on ka palju investoreid, kes on sunnitud Portugali riigivõlakirjadest vabanema Standard & Poor’silt tulnud rämpsreitingu tõttu. Samuti pidid mõned fondid müüma Portugali riigivõlakirju seepärast, et Lissabon eemaldati pärast reitingulangetust Citigroupi Euroopa võlakirjaindeksist, mida investorid jälgivad.

Portugalil on rämpsreiting ehk alla investeerimisjärgu reiting kõigilt kolmelt peamiselt reitinguagentuurilt (S&P, Moody’s ja Fitch). Euroalas on sama pulga peal vaid Kreeka.

Võlakindlustuse instrumentide (CDS) pealt ennustades usuvad turud 65-protsendilist šanssi, et Portugal muutub eeloleva viie aasta jooksul maksejõuetuks. CDSid, mis kaitsevad investoreid maksejõuetuse eest, hüppasid sel nädalal rekordkõrgustesse.

Portugali riigivõlakirjade hinnad on kukkunud tasemele, mis paljude investorite hinnangul tähistab maksejõuetuse territooriumi algust.

10-aastaste Portugali riigivõlakirjade tootlused, mis on hindadega pöördvõrdelised, hüppasid esmaspäeval euroajastu rekordkõrgustesse ehk 14,40 protsendi peale. Eilseks libisesid nad allapoole, maandudes 14,12 protsendi peal.

Enne S&P reitingulangetust olid vastavad tootlused 12,45 protsenti.

Investec Capital Marketsi analüütik Elisabeth Afseth ütles: «Kuna nakkusehirm on suur, räsib kasvav mure Kreeka pärast üha rohkem ka Portugali. Kui Kreeka katkestab maksed, teeb seda kardetavasti ka Portugal. Me oleme näinud, kui kiiresti see kriis levida võib.»

Fitch hoiatas eile, et Kreeka maksed katkevad ilmselt märtsis, kui Ateena seisab silmitsi 14,5 miljardi eurose riigivõlakirjade lunastamisega.

Kreeka kreeditore esindav Rahvusvaheline Finantsinstituut (IIF) teatas, et jätkab täna Ateenas läbirääkimisi Kreeka valitsusega, mis läinud nädalal katkesid.

Paljud investorid kardavad aga, et läbirääkimised kukuvad läbi ja tõstavad Kreeka pankroti tõenäosust 20. märtsil, mil riigivõlakirjad lunastada tuleb.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles