Eesti Energia kaalub investeerimist Leedu tuumajaama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgusoht.
Kiirgusoht. Foto: Raigo Pajula

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive kinnitas intervjuus, et pärast intensiivseid kõnelusi kaalub Eesti Energia tõsiselt miljardi euro investeerimist Visaginase tuumajaama projekti.

«See projekt ei ole tähtis üksnes Leedu jaoks. Jälgides üleilmse majanduse arengut ja selle aeglast kasvu, võime nimetada seda tuumajaama kogu meie regioonile strateegilise tähtsusega projektiks,» ütles Liive ärilehele Verslo Žinios.

Ta avaldas arvamust, et Poola lahkumine projektist ei avalda erilist mõju. Tähtis ei ole see, kas partnereid on kaks, kolm või viis, vaid olulisem on see, palju uus tuumajaam maksab ja millal see valmiks ehitatakse.

Teiseks on teada, et tuumaprojektid nõuavad alati palju raha. Kui on teada projekti hind ja valmimise aeg, siis saab hakata kavandama investeeringuid, selgitas Eesti Energia juht.
Suurimaks probleemiks nimetas ta asjaolu, et Eesti kuulub Nordpooli elektribörsisüsteemi, Lätile ei ole elektribörsi ja Leedul on oma elektribörs.

Eesti Energia juhatuse liige Margus Kaasik tõdes oktoobris intervjuus Postimehele samuti, et Leedu tuumajaama tehtava investeeringu suurusjärk on miljard krooni. Kaasik lausus siis, et reaalne investeeringu otsustamise aeg oleks 2014. aastal.

Investeeringuks vajaliku raha allikat Kaasik ei nimetanud, tõdedes, et see on hea küsimus.

«Leedu tuumajaamas osalemine on ikkagi Eesti riigi otsus, kui riik tahab osaleda, siis paneb raha, kui ei taha osaleda, siis ei pane. Tuumajaama projekt võib nõuda ka riigi garantiisid laenudele, selle ehituse finantseerimine sõltub riigi tahtest,» rääkis Kaasik toona.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles