Pilv: Villu Reiljanile jäid maadevahetusega tühjad pihud

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Aivar Pilv ja endine minister Villu Reiljan.
Advokaat Aivar Pilv ja endine minister Villu Reiljan. Foto: Mihkel Maripuu

Advokaat Aivar Pilv ütles kolmapäeval Harju maakohtus, et maadevahetuse kohtuasja on tulnud mitu aastat pidada olukorras, kus meedias on eksminister Reiljan juba süüdimõistetud.
Pilv toonitas, et Reiljan pole maadevahetusega isiklikku kasu saanud.

Pilv ütles kaitsekõne sissejuhatuses, et maadevahetuse süüdistus on ümmargune ja kohtualuste õigusvastase käitumise seosed on meelevaldsed.

Meedias loodud negatiivse tausta kohta tõi Pilv näiteks politseiajakirja Radar, kus praegune siseminister Ken-Marti Vaher olevat öelnud, et maadevahetusega sai riik sadu miljoneid eurosid kahju.

«Maadevahetusega riigile tekitatud kahju pole tuvastatud, tsiviilhagi pole esitatud,» tuletas Pilv meelde.

Pilv märkis, et süüdistuse järgi Reiljan suunas, korraldas, jagas infot ja aitas igal viisil kaasa äriühingute Merko ja Saarte Investeeringud maadevahetuse toimumisele. Samuti jättis ka ta koos maa-ameti direktori Kalev Kanguriga riigile maid või jättis maade eelisostuõigust kasutamata. Ikka selleks, et saaks kokku panna kahele ettevõttele sobivaid looduskaitsemaade vahetuspakette. Vastutasuks sai Reiljan neilt äriühingutelt soodustusi.

«Ministri roll maadevahetuse korraldamisel oli formaalne, allkirjastas käskkirju, mis olid erinevate ametisikute poolt eelnevalt ette valmistatud,» kinnitas Pilv, viidates, et maadevahetuste kinnitamine oligi ministri ülesanne..

Pilv märkis, et prokurörid pole vastanud küsimusele, et miks minister Reiljan pidi üldse sellistes keerulistes tehingutes osalema.

«Villu Reiljan võiks igal hommikul peeglisse vaadates endalt küsida, et minu kohta on kilode kaupa süüdistusi, kuid mida ma maadevahetuste eest saanud olen,» lausus Pilv.

Pilv märkis, et Reiljan sai väidetavalt Rahvaliidu peasekretärile Lea Kiivitile korteri kasutamise õiguse, samuti on seotud kaudselt kahe kinnistu müügiga Narvas ja Valgamaal. Viimased kinnistud siis liikusid riigi kinnistud maadevahetuse skeemi abil Saarte Investeeringute vahendusel kahele eraisikule.

«Reiljanile endale polegi midagi jäänud peale ebamäärase jutu pubis Kamikaze, kus räägiti äriühingutest ja pensionisambast,» lausus Pilv. «Villu Reiljanile jäid laulusõnu kasutades vaid tühjad pihud.»

Maadevahetuse kohtuasjas käivad praegu kaitsekõned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles