Maailmapank hoiatab tärkavaid turge eurokriisi hoobi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapank hoiatab kõrbeva euro eest
Maailmapank hoiatab kõrbeva euro eest Foto: SCANPIX

Tärkavad turud peavad valmistuma 2008-2009 stiilis globaalseks majanduskrahhiks, kui Euroopa riigivõlakriis süveneb, hoiatas eile Maailmapank.

Maailmapank prognoosis 2012. aasta jaoks oluliselt madalamat majanduskasvu (2,5 protsenti), kui suvel pakutud 3,6 protsenti – isegi juhul, kui euroala oma kriisist kuidagi läbi sumab.

Kui finantsturud euroala majandused rahahätta jätavad, tuleb globaalne kasv veel 4 protsendi võrra madalam, ennustavad panga analüütikud. Nad rõhutavad, et kaugeltki immuunsed poleks antud olukorras ka vaesemad majandused.

Maailmapanga makromajanduse osakonna juhataja Andrew Burns ütles ajakirjanikele Londonis: «Tärkavad turud peaksid lootma parimat ja valmistuma kõige hullemaks.»

Rõhutades varuplaanide vajalikkust, lisas ta: «Kriis, kui ta eskaleerub, ei halasta kellegi peale. Arenenud ja arenevate maade kasvumäärad kukuksid palju rohkem, kui aastail 2008-2009.»

Uuest majanduskriisist oleks maailmamajandusel aga palju raskem välja kasvada, hoiatas pank, kuna rikastel riikidel on kasinalt rahalist ja eelarvelist laskemoona nõiaringide purustamiseks, vaestel maadel on nüüd aga «palju vähem kapitali, kesisemad kaubandusvõimalused ja nõrgem finantstugi era- ja riikliku tegevuse jaoks [kui aastal 2009]».

Maailmapank keeldus ennustamast, kui tõenäoline selline stsenaarium on.

Asutus lisas, et tärkavad turud ei saaks sügava kriisi ärahoidmiseks eriti midagi teha, pannes neile vaid tungivalt südamele anda aus hinnang oma haavatavusele eurokriisi tagajärgede suhtes.

Maailmapanga hinnangul kuivab euroala majandus 2012. aastal kokku, teised arenenud turud kasvavad aga üksnes 2,1 protsenti.

«Maailmamajanduse mootor – tärkavad turud – on aeglasem, samal ajal kui maailma suurim majanduspiirkond – EL – on languses. Need kaks faktorit võimendavad teineteist,» ütles Burns.
Paljudele tärkavatele turgudele annaksid hoobi nafta- ja toormehindade kukkumine. Rahasummad, mida rikastes riikides töötavad kodanikud koju saadavad, kukuksid enam kui 5 protsenti.

Vaeste maade pangandussüsteemide finantseerimine oleks ohus, kuna paljud arenenud riigid peavad just 2012. aastal lunastama arvestatavates kogustes võlakirju. Usalduskriis õõnestaks aga kulutusi nii rikastes kui vaestes maades.

Burnsi sõnutsi ei saaks isegi Hiina reageerida langusele sama jõuliselt, kui aastal 2008, kuna tookordsed pangalaenude stiimulid kuumutasid üle sealse eluasemesektori.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles