Eluasemelaenuga läks kergemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euribor langes 10 kuu madalaimale tasemele.
Euribor langes 10 kuu madalaimale tasemele. Foto: graafika: Silver Alt

Umbes 150 000 eluasemelaenude võtjat on viimastel kuudel saanud leevendust, sest pikaajaliste laenude baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor on kiiresti langenud. Analüütikud ootavad intressi edasist alanemist.
 


Eile langes kuue kuu Euribor alla 1,5 protsendi taseme. Poole aastaga on intress langenud 0,337 protsendipunkti võrra, ehk 1,494 protsendini, mis tähendab, et intressikulu on kahanenud selle ajaga peaaegu viiendiku võrra.

«Nordea ootus on, et aasta lõpus on kuue kuu Euribor 1,10 protsendi tasemel,» ütles Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm. Euriboriga kaubeldaks praegu veelgi madalamal tasemel, kui poleks pingeid rahaturul, selgitas ta.

Usalduskriisist annab märku see, et keskpanga intressid on juba eelmise kriisi ajast rekordmadalal, samas on kuue kuu Euribor 1,49 protsenti. Vahe keskpanga intressiga 50 baaspunkti võrra on Palmi sõnul selgelt liiga palju. Arvestades praeguseid majandusnäitajaid võiks see olla umbes 15–20 baaspunkti.

Nordea analüütikud ongi Euribori languse suhtes kõige optimistlikumad. Kuu alguses ilmunud Postimehe 2012. aasta majandusprognoosis ennustasid kohalike analüüsimajade töötajad selle aasta lõpuks Euribori vahemikku 1,1 kuni 1,8 protsenti.

Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktori Andres Tukki sõnul on nende klientide keskmine kodulaenu jääk 37 000 eurot. Kui eeldada, et laenuvõtja jaoks fikseeriti Euribori jaanuaris, siis keskmine kuumakse on kuue euro võrra ehk kolm protsenti väiksem.

Laenu kergem saada

Tuleb muidugi tunnistada, et leevendust toob Euribori langemine ainult varasematele laenuvõtjatele. Kuigi Euribor langeb, sõltub laenumaksete suurus ka pankade enda marginaalidest, selgitas kinnisvarabüroo Uus Maa analüütik Risto Vähi.

«Loomulikult on pangad praegu nõus laenu kergemini andma kui kaks aastat tagasi, mil oli turu põhi,» rääkis Vähi ja lisas, et see ei tähenda laenamise odavnemist. Pangad kaaluvad ju igat laenuotsust väga põhjalikult.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman möönis, et praegu kinnisvaraturul aktiivselt tegutsejad on teadvustanud, et raha hind on odav. «Kui Euribor oleks kõrgem, siis jääks nii mitmedki tehingud tegemata,» lausus ta.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles