Randmepael ühendab inimese nutimajaga

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chris Harrison

Teadlased arendavad anduritega varustatud märkamatut randmepaela, mis aitab luua ruumisviibijale sobilikud tingimused, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.

Ühele võib kontor tunduda piinavalt palavana, teisel ajab jahedus kananaha ihule. Selliste olukordade vältimiseks arendavad Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlased nutikat randmepaela, mille abil saaks selle kandja oma rahulolematusest märku anda ning jätta ülejäänu nutimaja hooleks, kirjutas New Scientist.

Teadlaste arendustöö eesmärk on luua randmepaelana kantav madala voolutarbega seade, mis toimiks koostöös hoonesse paigaldatud anduritega. Süsteem jälgiks inimese enesetunnet ning kohandaks vastavalt vajadusele ruumi valgustust ja temperatuuri.

WristQue nime kandva süsteemi arendaja Joe Paradiso sõnul on see võtmeks meid tulevikus kõikjal ümbritseva interaktiivse meedia juhtimisel.

Kõik 3D-printeriga toodetud plastikust WristQue randmepaelad hakkavad olema varustatud mikroprotsessori ning temperatuuri, niiskuse ja valguse muutumist tuvastavate anduritega. Sellele paigaldatakse ka ultralairiba tehnoloogiat kasutav kiip, mis määrab kasutaja täpse asukoha ning suudab traadita side abil vahetada infot nutimajadesse paigaldatud anduritega.

Paradiso sõnul on WristQue disainitud nii, et see oleks lihtne ja märkamatu. Randmepaelal on ainult kolm nuppu, millest kahe abil saab kasutaja anda märku, kui tal on külm või palav. Kolmas nupp on mõeldud viipejuhtimise aktiveerimiseks, mis võimaldab kasutajal anda žestide abil käsklusi läheduses olevatele seadmetele, näiteks telerile või arvutile.

Praegu võimaldab näiteks Microsofti Kinect-tehnoloogia tuvastada küll kasutaja kehaliigutusi, kuid mitte kasutajat ennast. WristQue arendajate eesmärk on see puudus likvideerida.

Seni on seadme abil testitud kliimakontrollil ülikooli ruumides, kuhu on paigaldatud liikumisandurid, mis tuvastavad inimeste viibimise ruumis. Kui ruumi kasutab inimene, kes ei ole andnud korraldust õhutemperatuuri muuta, hoiab süsteem temperatuuri vaikimisi.

Kui ruumis olevad WristQue kasutajad annavad nupulevajutusega märku soovist sooja juurde või vähemaks keerata, reguleeritakse temperatuuri vastavalt enamuse soovile, kasutades selleks akende avamist või kliimaseadet. Akende avamise korral võimaldavad hoone välisküljel asuvad keskkonnaandurid süsteemil kindlaks määrata eeldatava temperatuurimuutuse ruumis.

Liikumisandurite viimase nädala andmete põhjal ennustab süsteemi tarkvara ette, kes ja millal ruumi kasutab. See võimaldab sättida temperatuuri enne inimeste saabumist neile meelepäraseks. Kolmenädalase testiperioodi jooksul vähenes testimiseks kasutatud ruumides energiakasutus neljandiku võrra, sest inimestele sobiva temperatuuri saavutamiseks kasutati vähem kliimaseadet.

WristQue on alles varajases arendusjärgus ning selle disain ilmselt muutub testimiste käigus. Süsteemi valmimisel peaks see ka edastama infot inimese asukoha kohta ning võimaldama tuleviku nutikodudes juhtida läheduses asuvaid elektroonikaseadmeid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles