Soome välisminister sarjab uut europakti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja. Foto: SCANPIX

Soome välisminister Erkki Tuomioja ütles, et euroala jaoks kavandatav eelarvelepe on «ebavajalik ja kahjulik», süvendades hirmu, et üks bloki vähestest allesjäänud AAA reitinguga riikidest võib uued reeglid blokeerida.

Tuomioja ütles Financial Timesile antud intervjuus, et Soome ei peaks nimetatud eelarvelepingule alla kirjutama. Ta lisas, et «enamus [Soome] parlamendist mõtleb nagu mina».

Tuomioja sõnutsi lähtub lepe, mis nõuaks liikmetelt struktuursete puudujääkide kärpimist alla 0,5 protsendi SKTst, «Saksa sisepoliitika vajadustest» ning «meie ei peaks laskma teistel end käsutada».

Soome ametnike sõnutsi ei kõnelenud Tuomioja valitsuse nimel.

Nii Soome kui mitmed Põhja-Euroopa maad on muutunud viimase kahe aastaga üha euroskeptilisemaks. Järjest pahasemad ollakse Euroopa Liidu ekstravagantsemate osade päästmiste peale maksumaksjate rahadega.

Rahva viha euro peale tõi mullustel parlamendivalimistel ligi viiendiku häältest Põlissoomlastele, kes olid eelmistel valimistel vaid 6-protsendi erakond.

Valimistulemus ning ka Soome sotsiaaldemokraatide kasvav euroskeptitsism on põjustanud palju unetuid öid Brüsselis, kus selle kauge Põhjamaa pühendumist Euroopa integratsioonile varem kindla peale võeti.

Ühtlasi on Soome ainus euroala maa, kus päästepakettides kaasalööömise peab kinnitama parlament. Portugali päästmine oli korraks juba küsimärgi all.
Põlissoomlased manööverdati valitsusest küll välja, tulemuseks oli nädalatepikkuste läbirääkimiste viljana sündinud 6-parteiline ELi-meelne koalitsioon. Siseriikliku surve tõttu tuleb neil aga Euroopa suunal karmi liini ajada.

Arvamusküsitluste valguses on Põlissoomlased siiani mitmes valdkonnas väga populaarsed.

Eelseisvaid presidendivalimisi, mille avaraund tuleb laupäeval, domineerib ELi debatt. Peafavoriidil Sauli Niinistol lähebki hästi osalt ka tema euroskeptitsismi tõttu.
Soome presidendil on võim otsustada riigi välis- ja julgeolekupoliitika üle.

Tuomioja kirjutas oma blogis, et «terve diil on parimal juhul ebavajalik ja halvimal juhul kahjulik, ning Soomel on põhjust kogu leppele vastu seista ja sellest vähemalt välja jääda».

Kuid ta ütles Financial Timesile, et üsna tõenäoliselt ratifitseerib Soome parlament lõpuks siiski selle leppe, kuna paljud parlamendiliikmed hakkavad mõtlema, et parem on kirjutada alla mingisugusele vigasele asjale, kui hoopis välja jääda.

Pärast Standard & Poor'si reedeseid reitingulangetusi on euroalas järel vaid neli AAA maad, üks neist on Soome. Et rahvusvahelistelt turgudelt odavalt laenuraha saada, vajab ELi päästefond (EFSF) Soome tagatisi.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles