Maadevahetuse protsessil kõlasid kaitsekõned

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadevahetuse kohtuasja viimases faasis saavad kaitsekõneks sõna advokaadid. Üllar Talviste rääkis eile, Villu Reiljani kaitsja Aivar Pilv saab sõna kolmapäeval. Õigusnõunikud on ühiselt veendunud, et süüdistus on raskesti mõistetav ja kuriteod tõendamata.
Maadevahetuse kohtuasja viimases faasis saavad kaitsekõneks sõna advokaadid. Üllar Talviste rääkis eile, Villu Reiljani kaitsja Aivar Pilv saab sõna kolmapäeval. Õigusnõunikud on ühiselt veendunud, et süüdistus on raskesti mõistetav ja kuriteod tõendamata. Foto: Mihkel Maripuu

Maadevahetuse protsessil pidasid advokaadid Üllar Talviste ja Maria Mägi eile kaitsekõned, nõudes oma kaitsealuste õigeksmõistmist, sest süüdistajad pole suutnud kuritegusid tõestada.

«Ka Goebbels rõõmustaks, süüdistus on nii ebapädev,» ütles Talviste kaitsekõnes.

«Tule taevas appi!» laenas Mägi fraasi lasteraamatust «Naksitrallid», et näidata oma nõutust ja kaitseõiguse rikkumist prokuratuuri poolt.

Talviste kunde, ehitusettevõtja Einar Vettus ja Mägi kaitstav Saaremaa ettevõtja Tullio Liblik said süüdistuse altkäemaksu andmises maa-ameti endisele peadirektorile Kalev Kangurile. Liblikul lasub lisaks süüdistus altkäemaksu andmises endisele keskkonnaministrile Villu Reiljanile. Summad on süüdistuse väitel väga suured: Vettuselt sai Kangur ligi kümme miljonit krooni ja Liblikult ligi kaheksa miljonit krooni (kokku umbes 1,2 miljonit eurot).

Rikkus kogunes nendesse firmadesse looduskaitsemaid riigiga vahetades. Reiljani altkäemaksusumma on määratlemata, sest tema sai väidetavalt õiguse määrata, kellele Libliku firma Saarte Investeeringud müüb riigilt maadevahetusega saadud krundid.

Talviste ja Mägi toonitasid, et looduskaitseliste piirangutega maatükkide vahetamine riigiga oli igati seaduslik ja keegi pole tehtud vahetusi tühistada püüdnud. Advokaadid märkisid, et kui Kangur ja Reiljan panidki toime ebaseaduslikke tegusid, pole süüdistajad suutnud tõestada, et nende kaitsealused olid sellest teadlikud.

Keskne teema, mida nii Talviste kui ka Mägi käsitlesid, oli kaitsepolitsei eksperdi Agu Kipso pädevus – just Kipso ekspertiisile toetuvad prokuratuuri altkäemaksuks läinud firmade väärtuse hinnangud. Advokaadid väitsid, et kuna Kipso kõrgharidus on saadud rahvamajanduse erialal, ei oska ta raamatupidamislikke oskusi nõudvat ekspertiisi läbi viia.

«Kuulsusrikas ekspert Kipso ei tea midagi äri- ega võlaõigusest ega saa aru tehingute sisust,» väitis Mägi.

Talviste märkis, et süüdistus on vigaselt konstrueeritud, sest süüpingis peaks olema ka advokaat Mart Missik (keda kapo peab Kanguri tankistiks – toim). Viimane siis altkäemaksu vahendamise eest. Seda pole aga tehtud, nagu pole ka süüdistuse esitamisest kaalukatel põhjustel loobutud. Talviste ütles, et kriminaalasjades saab üle hüpata ühelt inimeselt teisele, kuid sel juhul peavad seosed olema tõestatud. Talviste arvates pole süüdistajad aga Missiku ja Kanguri vahelist seost suutnud tõestada.

«Seosed on niivõrd kunstlikud, et mul on ebamugav tunne, mis seguneb hirmuga, natuke piinlik ja natuke häbi on ka,» ütles Talviste. «Kui sellist jama suudetakse kokku kirjutada, siis praegu on siin ühed inimesed, homme võivad olla juba teised inimesed.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles