Väikefirmad loovad enamiku Euroopa töökohtadest

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni täna esitletud uuringu kohaselt loodi aastatel 2002–2010 Euroopa Liidus 85 protsenti uutest töökohtadest väikestes ja keskmise suurusega ettevõtetes.

Seega on väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE-de) roll uute töökohtade loomisel oluliselt suurem kui nende osa kogu tööhõives (67 protsenti). Nimetatud ajavahemikul kasvas tööhõive ELi ettevõtlusmajanduses keskmiselt 1,1 miljoni töökoha võrra aastas.

Tööhõive kasv VKE-des oli suurem kui suurtes ettevõtetes (vastavalt 1 ja 0,5 protsenti aastas). Vaid kaubandussektoris suurenes töökohtade arv VKE-des aastas 0,7 protsenti võrreldes suurettevõtete 2,2 protsendiga.

Selle põhjuseks on suurte kaubandusettevõtete intensiivne kasv eelkõige mootorsõidukite müügi, hoolduse ja remondi valdkonnas. Kogu ettevõtlusmajanduse suurim töökohtade puhaskasv – 58 protsenti – oli aga kuni kümne töötajaga mikroettevõtetes.

Valdav osa uusi töökohti loodi ettevõtetes, mis olid tegutsenud alla viie aasta. Enam kui veerand (27 protsenti) uutest töökohtadest loodi äriteenuste valdkonnas tegutsevates uutes ettevõtetes ning 6 protsenti transpordi- ja sidevaldkonna uutes ettevõtetes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles