Portugal pahandab rämpsreitingu peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Standard & Poor's.
Standard & Poor's. Foto: SCANPIX

Portugal mõistis hukka Standard & Poor'si otsuse omistada neile rämpsreiting, tembeldades agentuuri sammu «alusetuks» ja «väga vasturääkivaks».

Valitsuse sõnutsi on riik tunduvalt ees 78 miljardi eurose abikapeti raames kokkulepitud eelarve-eesmärkide graafikust.

S&P reedene otsus kukutada Portugali BBB reiting BB– peale tähendab seda, et käesolevaga on riigil rämps- ehk allpool investeerimisjärku reiting kõigilt kolmelt juhtivalt agentuurilt. Moody's ja Fitch astusid vastavad sammud novembris.

Lissaboni sõnutsi on neil S&P reitingulangetust raske mõista, võttes arvesse, et Portugal kärpis oma 2011. aasta eelarvepuudujäägi «oluliselt allapoole» Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga kokkulepitud eesmärki.

Rahandusministeeriumi pressiteates seisab, et mullune puudujääk tuleb «kas 4 protsenti või alla selle», kuigi ametlik eesmärk oli 5,9 protsenti.

2010. aastal oli Portugali eelarvepuudujääk 9,8 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

«Kuigi eesmärk saavutati osalt ühekordsete meetmetega, on Portugal siiski demonstreerinud, et 2011. aastal leidsid aset arvestatavad eelarvekärped,» lisas ministeerium.

Ministeerium leiab, et reitingulangetus põhines «euroala kui terviku» analüüsil, «võtmata arvesse riikide spetsiifikat».

Portugali paremtsentristliku valitsuse asepeaminister Miguel Relvas ütles, et «EL tervikuna» peab nüüd reitingulangetuste peale reageerima.

Opositsiooniliste sotsialistide liider Antonio José Seguro ütles aga, et reitingulangetus rõhutab tõsiasja, et valitsus ei ole suutnud astuda tasakaaluks kasinusele majanduskasvu turgutavaid samme.

Portugal seisab silmitsi rekordilise töötusmäära ning 50 aasta sügavaima majanduslangusega, kuna valitsus rakendab lähtuvalt EL-IMFi abipaketi tingimustest üha karmimaid kasinusmeetmeid.

Portugali keskpanga hinnangul kuivas riigi majandus mullu kokku 1,6 protsenti.

Tänavuseks SKT languseks ennustab keskpank aga 3,1 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles