EAS võib juhtkonda põhjalikult uuendada

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi juht Ülari Alamets.
EASi juht Ülari Alamets. Foto: Mihkel Maripuu

Ühe suurema Eesti euroraha jagaja, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu valib sellel nädalal kuni kolm uut juhatuse liiget neljast. Kandidaatide seas on kaks senist juhti ning ka justiitsministeeriumi asekantsler.

EASi nõukogu esimees, Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ütles, et väljakuulutatud konkursil uute juhatuse liikmete leidmiseks laekusid tähtajaks, 1. detsembriks 35 kandidaadi dokumendid.

Nõukogu nimetas oma liikmete seast töögrupi, kes on vahepealse ajaga sõelunud kandidaatidest välja seitse tugevamat. Nendega tahab EASi nõukogu 19. jaanuaril kohtuda ning teha oma lõpliku valiku.

Seitsme edukama seas on kaks praeguse juhatuse liiget, Maria Alajõe ja Tarmo Leppoja. Einasto sõnul on nemad oma jätkamissoovi ka EASi töötajatele ise avalikuks teinud. Kolmas senise juhatuse liige, Kristjan Kitvel uuesti kandideerimiseks dokumente ei esitanud.

EASi juhatuse esimeest Ülari Alametsa praegune konkurss ei puuduta, sest tema 2009. aastal sõlmitud leping lõpeb alles septembris 2013. Leppojal lõpeb leping tänavu jaanuaris ja teistel praeguse juhatuse liikmetel tänavu märtsis.

Minister soovib verevahetust

Einasto ütles, et põhimõtteliselt on nõukogul võimalik teha ka otsus, et uusi juhatuse liikmeid valitakse välja vähem kui kolm. «Kuna seitse jäi sõelale, siis järelikult valikut oli,» märkis ta.

Majandusminister Juhan Parts ütles samas, et tema soov on näha EASi juhtide seas uusi nägusid ning ta on sellest ka nõukogu esimehega rääkinud.

Tema sõnul on välistatud EASi juhatuse liikmete valiku politiseerimine. «Enamik kandidaate on apoliitilised. Nõukogu ka kindlasti arvestab, et see ei ole koht, kuhu peaks tulema olemasolevast erakondlikust ametist,» lausus minister.

Parts ütles, et EAS vajab tõsiseid muutusi. «EASi põhitegevus ei saa enam olla lihtsalt rahajagamine kusagilt tulnud reeglite järgi. Tema põhitegevuseks peab olema aktiivne tegutsemine suundades, mis on Eesti majandusarengu jaoks kesksed.»

See tähendab majandusministri sõnul, et EAS poleks mitte lihtsalt riigiameti jätk, mis ettevõtlusega kokku puutub, vaid et asutus oleks suuteline ka ise olema investor ning pakkuma tasulisi teenuseid eksportijatele ja välisinvestoritele.

Hirvoja kandideerib

Parts lisas samas, et muutuste vajadus ei tähenda, et seni oleks EASi jagatud raha halvasti kulutatud. Paljudes valdkondades, nagu turismi arendamine, on asutus tema sõnul tegutsenud asjalikult.

Üks uusi kandidaate EASi juhatuse liikme konkursil on justiitsministeeriumi asekantsler Martin Hirvoja, kes oma osalemist ka kinnitas ja ütles, et see oleks talle põnev väljakutse.

«Kui tekkis EASi juhatuse liikmete konkursi teema, rääkisin sellest ideest ka justiitsminister Kristen Michaliga,» lausus Hirvoja. «Ühest küljest oleks veel paljutki justiitsvaldkonnas toimetada, teisalt senine kogemus annaks tugeva aluse panna õlg alla ka Eesti ettevõtluse arendamisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles