Euroopas hilinenud tagasimaksed pidurdavad ka meie äritegevust

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BBC koostatud edetabeli kohaselt jäi eestlaste ostujõud türklastele ja poolakatele alla.
BBC koostatud edetabeli kohaselt jäi eestlaste ostujõud türklastele ja poolakatele alla. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise krediidikindlustusseltsi Coface teatel oli 2011. aasta lõpus selgelt näha tagasimaksetega viivitamise tendentsi Euroopas ning selle mõju äritegevusele Balti riikides.

 «Ettevõtjad peaksid olema valmis selleks, et seoses Lõuna- Euroopa riikide arvete maksmise viivitustega on tekkinud olukord, mida võib nimetada äritegevuse pidurdamiseks ja see jõuab meile juba käesoleva aasta jaanuaris-veebruaris,» ütles Coface Eesti esindaja Kairi Vaade-Kuusemets.

Hilinenud maksete tendents fikseeriti Euroopas lõppenud aasta novembris-detsembris. Põhjuseks arvab Coface olevat eurotsooni ebakindla tuleviku ja suure hulga tehinguid, mis on sõlmitud järelmaksuga. Hilinemist mõjutab omakorda asjaolu, et ettevõtted ei jõua oma võlgasid õigeks ajaks tagasi maksta.

«See on hiljutise majanduskriisi järelkaja. Ühelt poolt on 2011. aasta äritegevuse areng taastanud stabiilsuse ja usalduse partnerite vahel, kuna taastati järelmaksega müügi võimalused, teisalt aga aasta lõpuks need järelmaksed hilinesid ja see omakorda mõjutas oluliselt rahavooge Euroopas,» lausus Vaade-Kuusemets.

Ekspert ennustab rahaliste kohustuste lahenemise algust alles kevade poole, kui eurotsooni tulevik selgineb. Samas 2012. aastal eriti majanduskasvu loota ei saa ja see paneb ettevõtjaid uuesti mõtlema äritegevuse efektiivsusele ja optimeerimisele. «Sellistes situatsioonides on halduskulude optimeerimine esimene samm, mis tähendab, et töötute arv ei vähene veel niipea,» võttis Vaade-Kuusemets olukorra kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles