Tipp-pankur: euroala reeglid on mõttetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JPMorgan Chase'i juhatuse esimees Jamie Dimon.
JPMorgan Chase'i juhatuse esimees Jamie Dimon. Foto: Reuters / Scanpix

USA suurpanga JPMorgan Chase’i tegevjuht Jamie Dimon ütles reedel, et Euroopa poliitikud «teevad olukorra hullemaks, mitte paremaks», pikendades euroala kriisi oma vasturääkivate direktiividega.

Dimon ütles analüütikutele päev pärast Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Itaalia peaministri Mario Monti kohtumist Berliinis: «On üsna ilmne, et regulatiivne, valitsus-, ja keskpangapoliitika on seal koordineerimata. See teeb olukorra hullemaks, mitte paremaks.»

Wall Street on süvenenud üha sügavamale eurokriisi olemusse, uurides Euroopa poliitilist ja regulatiivset struktuuri, et mõista globaalturgude trende aastal 2012.

JPMorgani boss aplodeeris Euroopa Keskpanga (EKP) otsusele parandada euroala pankade pikaajalise refinantseerimise tingimusi, kuid lisas, et nimetatud sammu positiivne mõju jääb teiste poliitikate tõttu piiratuks.

Ta ütles, et EKP samm oli «tegelikult niivõrd võimas, et elimineeris tulevaks aastaks pankade likviidsus- ja finantseerimisprobleemid. See on päris kõva sõna. See oli eraldivõetuna suurim risk üldse, sealt oleks võinud tulla kõige ohtlikum üllatus.»

Dimoni sõnutsi peaksid pangad sellest «üüratust arbitraaživõimalusest» kinni haarama, võttes EKPst odavalt laenu ja investeerides raha kõrgeid tootlusi pakkuvatesse euroala riigivõlakirjadesse.

Euroopa regulaatorid on Dimoni sõnutsi aga süüdi selles, et utsitasid panku liiga kiiresti riskidest vabanema, võttes neilt stiimulid osta riigivõlakirju või anda laenu firmadele ja üksteisele.

«Regulatiivne poliitika on valitsuste eesmärkidega täielikus vastuolus. Nad peaks hakkama asju omavahel natuke arutama,» ütles Dimon.

Dimon puudutas reedel ka globaalset situatsiooni.

«Põhimõtteliselt ei ole kedagi, kes globaalse finantssüsteemi eest vastutaks. Kui kuulata neid ebakõlasid ja vaadata, kuivõrd tsüklivastaselt asjad käivad – see on hullumeelsus. Niimoodi küll majandust taastada ei saa. Ja muuseas, ega ma siin mingit muutust ootagi,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles