Ungari on valmis laenu nimel järeleandmisi tegema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán
Ungari peaminister Viktor Orbán Foto: SCANPIX

Ungari, mis loodab Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ja Euroopa Liidult laenu saada, on valmis järele andma nende kriitikale keskpangareformide aadressil, ütles peaminister Viktor Orbán reedel.

«Mis puudutab avaldatud seisukohti... keskpanga uue seaduse kohta, siis Ungari valitsus on osadega nõus ja ma ei näe mingit takistust nende ellu viimisele,» ütles Orbán raadiojaamale MR1.
«Kuid on teisi küsimusi, kus meie seisukohad endiselt tublisti lahknevad,» lisas ta.

Neljapäeval ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, et teeb kõik, et Ungari täidaks ELi seadusi.

Ungari võttis vastu uue põhiseaduse, mis piirab kriitikute sõnul keskpanga iseseisvust ja meedia vabadust ning kallutab valimissüsteemi valitsuspartei kasuks.

IMF ja EL on keskpangareformi teravalt rünnanud ning komisjon ähvardas Budapesti kohtuga, kui see keskpangaseadust ei muuda.

Keskpanga sõltumatuse tagamine on üks tingimusi, mille EL ja IMF seadsid Ungarile kuni 20 miljardi euro suuruse laenu andmisele.

IMFi juht Christine Lagarde ütles, et enne kõneluste alustamist Ungariga peab IMF «nägema käegakatsutavaid samme, mis näitavad ametivõimude soovi tegeleda kõigi makromajanduse stabiilsusega seotud poliitikaküsimustega».

EL ja IMF katkestasid eelmisel kuul laenukõnelused ja ähvardasid Ungari omapead jätta, kuigi see kahjustaks ka näiteks Austriat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles