Eesti Post: maksime seni pensioni kojuviimisele peale

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioni kojutoomise eest tuleb paljudel eakatel alates 1. veebruarist 60 krooni maksta.
Pensioni kojutoomise eest tuleb paljudel eakatel alates 1. veebruarist 60 krooni maksta. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Posti kinnitusel said nad eelmisel aastal ühe pensioni kojukande eest veidi enam kui 23 krooni, kuid maksid sellegipoolest sellele teenusele omast taskust peale.

«Pensionide kojukande hind eelmisel aastal oli 23 krooni ja 40 senti. Majandustulemused näitavad, et sellise hinnaga pole me suutnud kõiki kulutusi antud teenuse osutamiseks ära katta ehk teenus oli kahjumis,» ütles Eesti Posti juhatuse esimees Ahti Kallaste Postimees.ee'le.

Alates veebruarist tuleb paljudel pensionäridel pensioni kojukande eest ise maksma hakata ning raha harjumuspäraseks kättesaamiseks tuleb neil loovutada 60 krooni.

Kallaste põhjendab hinnatõusu sellega, et kuna teenuse maht vähenes üle seitsme korra, siis jagati selle teenuse osutamise püsikulud ümber.

«Teenustasu arvutamisel on aluseks võetud nii riigi kulul kui ka omal kulul pensionite väljamaksmine (kojukanne) saajatele,» selgitas ta.

Eesti Post prognoosis, et pension viiakse ka pärast 1. veebruari koju umbes 20 000 inimesele. Eilseks oli selgunud, et riigi kulul viiakse pension koju 14 000 ning oma raha eest laseb pensioni koju tuua üle 16 000 inimese ning see arv võib veelgi kasvada. Ehk tegelikke selle teenuse kasutajaid on vähemalt poole rohkem.

Postkontorite saatus on lahtine

Eesti Posti teatel vaadatakse kojukande teenustasu kord aastas. Kas pensionide kojukande järsk vähendamine võib viia ka järjekordsete postkontorite sulgemiseni, Kallaste ei öelnud.

Ta vastas vaid, et kontorite võrgustiku kohta tehakse otsused veebruaris.

Kojukanne läks maksma ligi 40 miljonit

Eelmisel aastal maksis sotsiaalkindlustusamet Eesti Postile pensionite ja toetuste kättetoimetamise eest kokku 39,9 miljonit.

Selle aasta jaanuaris kulub selleks 3,7 miljonit. Alates 1. veebruarist muudetakse pensionide kojukande korda ning tasuta viiakse pensioniraha koju vaid vähestele.

Kui korda poleks muudetud, siis oleks esialgse prognoosi kohaselt kulud pensionide ja toetuste väljamaksmiseks ligi 42 miljonit.

«Kahjuks on Eesti Post monopoolses seisundis ja seaduse järgi hetkel ainus universaalse postiteenuse pakkuja,» vastas sotsiaalminister Maret Maripuu eilsel pressikonverentsil küsimusele, kas 60 krooni kojukande eest pole mitte liiga palju.

Ta lisas, et just suur kojukandetasu oli põhjuseks, miks senist korda muutma asuti.

Vastavalt postiseadusele kuulub Eesti Posti kohustuste hulka ka pensionide ja toetuste väljamaksmine ja sotsiaalkindlustusametil on nende teenuste osutamiseks kehtiv leping Eesti Postiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles