Euroopa Liit maksab piimatoodete väljaveole toetust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaubad on kümnendik Eesti ekspordist.
Toidukaubad on kümnendik Eesti ekspordist. Foto: Peeter Langovits

Seoses piima ja piimatoodete hindade järsu langusega lubas põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Mariann Fischer Boel võtta turu toetamiseks uusi meetmeid ning taaskehtestab eksporditoetuse maksmise võile, juustule, piima- ja lõssipulbrile.



Euroopa Komisjon on otsustanud, et vajaduse korral ostetakse tavapakkumuste alusel kokku suuremas koguses võid ja lõssipulbrit, kui märtsis algavaks sekkumisostuks esialgu ette nähtud. Novembris taaskehtestas komisjon või eraladustamise võimaluse, mida kohaldatakse alates 1. jaanuarist 2009 ja mis hõlmab ka detsembris toodetud võid.

«Piimahindade oluline langus viimastel kuudel tuli paljudele üllatusena. Eri liikmesriike külastades olen vestelnud arvukate tootjatega ja nende mure on silmanähtav. Nüüd on Euroopa Liidul aeg neile appi minna,» märkis Boel.

Pärast piimahindade enneolematut tõusu 2007. aastal ja 2008. aasta alguses on olukord piimaturul praeguseks täielikult muutunud. Piima üha suurenev pakkumine maailmaturul ja nõudluse vähenemine siseturul on langetanud piimatoodete hinnad praktiliselt sekkumistasemeni või isegi allapoole. Sama suunda on järginud ka tootjatele piima eest makstav hind, mis on juba oluliselt langenud ja langeb tulevikus tõenäoliselt veelgi.

Sekkumise raames jätkatakse alates 1. märtsist või ja lõssipulbri kokkuostmist, mis kestab augusti lõpuni. Esimesed 30 000 tonni võid ja 109 000 tonni lõssipulbrit ostetakse eelnevalt kindlaks määratud hinnaga ehk sekkumishinnaga. Prognooside kohaselt ammendatakse need kogused võrdlemisi kiiresti ning seega tuleb turgu
toetada veelgi suuremate kokkuostukogustega.

Praegu on komisjoni hinnangul õige aeg ka eksporditoetuste taaskehtestamiseks. Maailmaturul pikka aega kõrgel püsinud hinnad sundisid ELi peatama eksporditoetused alates 2007. aasta juunist. Nüüd, mil maailmaturu hinnad on langenud ELi
sekkumis- ja turuhindadest allapoole, ei ole eksportijad enam konkurentsivõimelised.

Eksporditoetusi ei kohaldata mitte ainult või ja lõssipulbri, vaid ka kõigi varem abikõlbulikuks peetud piimatoodete, eelkõige täispiimapulbri ja juustu suhtes. Või ja lõssipulbri eksporditoetuste suurus määratakse kindlaks järgmisel nädalal arutamisele tulevate uute pakkumuste põhjal. Süsteemi tõhustamiseks
hakatakse pakkumusi läbi viima ühe korra asemel kaks korda kuus.

Kõnealuste meetmete võtmisega tahab komisjon saata piimatootjatele ja piimatööstusele selge sõnumi selle kohta, et komisjon on valmis rakendama täies ulatuses kõiki olemasolevaid vahendeid tootjate sissetulekute ja ELi turu kaitseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles