Suurmaakler valmistub euroala täielikuks lagunemiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma suurim elektrooniline välisvaluutas kauplemise platvorm Icap on valmistunud kõigi kunagiste euroala valuutade tagasitulekuks, juhuks kui juhtub kõige hullem ja ühisrahaliit täielikult laguneb.

Icap ütles, et on testinud oma populaarset EBS-platvormi ja kandnud hoolt selle eest, et kõigi 17 originaalvaluutaga saaks dollari suhtes kaubelda paari päeva jooksul pärast nende kasutuselevõttu.

«Me pühkisime kõigelt tolmu ära,» ütles Icapi tegevjuht David Rutter. «Me tahame kõigeks valmis olla.»

EBSi käes on 20 protsenti 4 triljonist dollarist, millega valuutaturgudel igapäevaselt kaubeldakse.
Tegemist on maailma suurima turuga.

Maakler selgitas, et teostas testid investeerimispankade ja riskifondide mure tõttu ühisraha lagunemise mõju pärast. Rutter ütles, et vanade valuutade testimise otsus – mis läks neile maksma «arvestatava summa» – ei väljenda firma seisukohta euro suhtes.

Investorite hirm, et euro oma praegusel kujul võlakriisi üle ei ela, võimendus novembris, kui Saksa kantsler Angela Merkel tõstatas Kreeka euroalast lahkumise võimaluse.

Valuutaanalüütikute arvates on ühisraha kohese kokkuvarisemise hirm turul praegu väiksemaks jäänud. Meeleolule on aidanud kaasa Euroopa Keskpanga (EKP) poolt detsembris Euroopa pankadele antud 489 miljardi eurone 3-aastane kriisilaen – mille poole vaatavad poliitikute silmad, kes loodavad, et pangad ostavad ehk selle eest riigivõlakirju.

Samas on kerkinud küsimused, kui kauaks EKP antud ekstra likviidsus turge rahustada suudab.
Eile libises euro dollari suhtes 1,27 peale – pärast seda, kui Fitch Ratingsi riigireitingute osakonna juhataja David Riley ütles, et ühisraha kokkukukkumise tagajärjed oleksid «kataklüsmilised».

Riley hoiatus, et eurotsoon ei pruugi ellu jääda, kui Itaalia oma riigivõlakirjade lendu kippuvate tootlustega midagi ette ei võta, vallandas euro ligi 1-protsendilise kukkumise.

Suurtest valuutadest läheb eurol tänavu kõige halvemini, enamik analüütikuid prognoosib edasist kukkumist dollari suhtes.

«Kui lähtuda eurotsooni ja USA rahapoliitikate väljavaadetest ja tõenäosusest, et Euroopa ühisrahaliit tänavu laguneb, võime järeldada, et eurol on dollari suhtes veel kukkumisruumi küllaga,» ütlesid Capital Economicsi analüütikud.

Copyright The Financial Times Limited 2012.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles