Tõnis Oja: kütusemüüjate marginaalid on tõusnud

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann.

Kütusemüüjate juurdehindlus (marginaal) on 9,7 senti liitrilt. Kui aga vaadata eelmist aastat tervikuna, siis on kütusemüüjate marginaalid liikunud enam kui poole aasta jooksul selgelt üles. 

Mootorikütuste jaehind sõltub nende sisseostuhindadest, riigile tasutavatest maksudest ja kütusemüüjate juurdehindlusest. Kui bensiini 95 liiter maksab 1,314 eurot, siis peaaegu pool sellest (0,624 eurot) läheb käibemaksu ja aktsiisina riigile.

Naftasaaduste baashinnaks, mille põhjal kujunevad hulgihinnad Loode-Euroopas, on hinnad Rotterdami sadamas. Bloombergi andmetel oli bensiini hind Rotterdami sadamas esmaspäeval 971 dollarit tonn ehk 0,578 eurot liiter. Kütusemüüjate juurdehindlus (marginaal) on 9,7 senti liitrilt. Kui aga vaadata eelmist aastat tervikuna, siis on kütusemüüjate marginaalid liikunud enam kui poole aasta jooksul selgelt üles. Eelmise aasta aprillis oli kütusemüüjate juurdehindlus keskmiselt 2,3 senti, juulis 4,4 senti liitri kohta.

Neste Eesti juht Ivar Kohv ütles augusti alguses e24-le, et 11,7 senti liitri kohta, mida üks portaal kütusemüüjate marginaaliks pakkus, kuulub ulme valdkonda. Mõne kuu pärast muutus ulme reaalsuseks ja novembris kasvas arvestuslik marginaal mõnel päeval üle 12 sendi liitri kohta. Novembri keskmine marginaal oli minu arvutuste kohaselt 10,9 senti ning detsembri keskmine 9,9 senti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles