Eesti eksport trotsib maailmast tulevaid halbu majandusuudiseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pm

Vaatamata pingelisele olukorrale maailmamajanduses kasvas Eesti eksport 2011. aasta novembris aastatagusega võrreldes pea veerandi jagu, samas oli latt juba tunamullu tõstetud üsna kõrgele.

Peamistest sihtriikidest on aastaga hüppeliselt kasvanud eksport Venemaale, novembris oli tõus aastatagusega võrreldes koguni 75 protsenti.

Venemaa majandus peaks ka tänavu arvestatavalt kasvama ja kui kõik läheb plaanipäraselt, saab idanaaber suvel Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO täieõiguslikuks liikmeks. See tõotab eksporti Venemaale veelgi hoogustada, kuna imporditollid vähenevad.

Majandusminister Juhan Parts tõdes selle eilsel avaüritusel, et ministeerium on optimistlik ka ekspordi tuleviku suhtes. «Samas on oluline Eesti ettevõtete võime muutuda rahvusvaheliseks, investeerida Eestist välja, arendada oma võimekust teistel turgudel,» märkis Parts.

Ta lisas, et see kujuneb lähiaastatel võtmeküsimuseks kas või tööjõu asjus. Kui ettevõtetel õnnestub edukalt minna suurtele turgudele, siis läheb paratamatult tarvis ka rohkem töökäsi.

Mullu novembris eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid, 24 protsenti koguekspordist. Masinate ja seadmete vallas on astutud ka esimesed sammud Partsi viidatud suunas.

Näiteks Vändras tegutsev MS Balti Trafo, mis toodab väiketransformaatoreid ja induktiivkomponente, otsustas 2007. aastal Indiasse rajada oma tehase. Idee teostamine võttis aega kaks aastat, lisaks on ettevõttel tehas Tuneesias.

MS Balti Trafo müüb oma toodangut vähesel määral ka Indiasse, põhiosa sellest läheb aga Euroopasse. «Paljud India kliendid ei ole valmis maksma Euroopa ohutusnormidele ja MS-grupi sisemistele kvaliteedinormidele vastava toodangu eest natuke kõrgemat hinda,» märkis ettevõtte tegevjuht Jaanus Luberg. «Samuti on müük kohalikule turule piiratud seadusandlikult.»

Ka EASi juhatuse liikme Maria Alajõe sõnul on vaja läbi mõelda see, kuidas jõuda kaugemale lähinaabritest, kuhu liigub praegu lõviosa Eesti ekspordist.

Moodul- ja elementmaju valmistav AS Matek ekspordib praegu 85 protsenti toodangust Skandinaaviasse, kuid tegevdirektor Sven Matsi sõnul on sel aastal plaanis vaadata ka lõuna poole.

Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul võiksid Eesti ettevõtted senisest tugevamalt kanda kinnitada nii kaugemates Euroopa riikides kui ka USAs.  «Sõltuvalt kaubast on Eesti ettevõtetele toonud edu eksportimine ka kaugematele ning kiiremalt kasvavatele Aasia turgudele,» nentis ta. «Heaks näiteks on elektrimasinate ja seadmete ning mineraalsete kütuste eksport Hiinasse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles