Fitch: suurim oht eurotsoonile on Itaalia

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipud
Itaalia lipud Foto: SCANPIX

Fitch Ratings teatas, et  kõikidest eurotsooni riikidest kujutab endast valuutablokile kõige suuremat riski Itaalia, sest kriisi levimist tõkestava kava puudumine Euroopas võimendub Itaalia suure võlakoorma ja  kõrgete laenamiskuludega, vahendab The Wall Street Journal.

Nimetatud faktorid on ka peamised põhjused, miks Itaalia laenureitingut jaanuari lõpuks kõigi eelduste kohaselt kärbitakse, tõdes reitinguagentuuri reitinguosakonna juht David Riley.

Itaalia plaanib sel aastal müüa võlakirju 440 miljardi euro väärtuses. Riley hinnangul on see praegusi laenukulusid arvestades kaheldav ülesanne.

Itaalia 10-aastaste võlakirjade tootus kerkis täna 7,13 protsendini. See tähendab, et riigile laenamise eest tahavad investorid 5,25 protsendipunkti võrra suuremat tootlust kui Saksamaalt. Riley sõnutsi oleks Saksamaast juba 4-protsendpunkti kallim laenuraha Itaaliale nende nullilähedast majanduskasvu arvestades juba «plahvatuslik».

Fitchi hinnangul suudaks riik olla maksujõuline, kui majanduskasv oleks 1,5 protsenti ja laenuraha hinna  vahe Saksamaaga 1,5 protsendipunkti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles