Riigikogu täiskokku jõuab kullapettusi tõkestav eelnõu

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Riigikogu rahanduskomisjon otsustas oma tänasel istungil saata Riigikogu täiskokku esimesele lugemisele valitsuse algatatud käibemaksuseaduse muutmise seadus eelnõu, mille üks eesmärke on tõkestada kulla tehingutega seotud käibemaksupettusi.

«See eelnõu on osa nende meetmete paketist, millega me soovime käibemaksupettusi vähendada. Mäletatavasti võttis Riigikogu eelmine koosseis 2011. aasta kevadel vastu seadusemuudatused, mille eesmärk oli piirata kütusemüügiga seotud käibemaksupettusi ja vältida libafirmade tegutsemist kütuseturul. Täna on kütusemüügi ja ka metallijäätmetega seotud käibemaksupetturid liikunud kullaärisse, mistõttu tuleb ka siin reegleid muuta,» ütles rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.

Eelnõuga (146 SE) nähakse kulla käibega seotud maksupettuste vältimiseks ette pöördmaksustamise erikord, nii nagu see on metallijäätmete ja kinnisasjade käibe puhul, mida puudutav regulatsioon jõustus 2011. aastal.

Rahandusministeeriumi kinnitusel on kullaga tehtavate tehingutega seotud käibemaksutagastuste suurus alates 2010. aasta teisest poolaastast hüppeliselt kasvanud.

Pöördkäibemaksu rakendamisel kaob võimalus käibemaksukohustuslaste vaheliste tehingute puhul käibemaksu mahaarvamiseks ehk riigilt tagasi küsimiseks. Käibemaksu tasumise kohustus tekib üksnes tarneahela nn viimases lülis – müügil lõpptarbijale. Pöördmaksustamise rakendamisel väheneb rahandusministeeriumi hinnangul kullaga tehtavate pettuste maht ligikaudu 6,8 miljoni euro võrra aastas.

Rahanduskomisjon otsustas oma tänasel istungil saata Riigikogu täiskokku esimesele lugemisele ka valitsuse algatatud investeerimisfondide seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadus (152 SE), mis muuhulgas võimaldab ka tööandjal luua oma pensionifonde.

Tööandja pensionifond on vabatahtlik pensionifond, kuhu võib oma töötajate, avalike teenistujate ning juhtimis- ja kontrollorgani liikmete eest sissemakseid teha üksnes selle pensionifondi tingimustes nimetatud tööandja.

Mõlemad eelnõud on Riigikogu täiskogus 18. jaanuaril. Rahanduskomisjoni ettepanek on eelnõdeu esimene lugemine lõpetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles