Maailma sudupealinna tiitlile pretendeerib Peking

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine kannab Pekingis tiheda sudu tõttu näomaski. Hiina pealinn on üks maailma enim saastatud õhuga paiku.
Naine kannab Pekingis tiheda sudu tõttu näomaski. Hiina pealinn on üks maailma enim saastatud õhuga paiku. Foto: SCANPIX

Lõppenud nädala hakul jäid Pekingis õhku tõusmata sajad reisilennukid, ränga sudu ja viletsa ilma tõttu suleti ajutiselt ka mitmed maanteed.

Esmaspäeva õhtu seisuga oli ilma tõttu tühistatud või edasi lükatud ligi 500 lendu. USA saatkonna saasteseire andmetel oli õhk Hiina pealinnas «ohtlik».

Krooniline saaste valmistab Hiinale üha suuremat peavalu. Riigis paikneb 21 maailma 100 kõige reostatumast linnast, keskkonna allakäik nõuab järjest kõrgemat majanduslikku ja ühiskondlikku hinda.

Viimast aastat ilmestasid üha enam reostuse-vastased protestid. Suurim neist leidis aset Dalianis, kus meelt avaldas üle 10 000 inimese.

Sudu on Pekingis suhteliselt tavaline nähtus. Siiski on linnaelanikud viimasel ajal üha häälekamalt väljendanud rahulolematust selle üle, kuivõrd suur on lahknevus Pekingi linnavalitsuse ja USA saatkonna poolt avaldatud andmete vahel.

Kui kirbe sudu Pekingi eelmisel pühapäeval endasse mähkis, kirjeldasid linnavõimud seda kui «kerget saastet», samal ajal kui USA saatkond leidis olukorra erakordse olevat.

Üheks lahknevuse põhjuseks on, et Peking peab silma peal suurematel PM10-osakestel, USA saatkond teostab aga väikeste PM2,5-osakeste seiret – mida peetakse inimtervisele ohtlikumaks.

Keskkonnaspetsialist Ma Jun ütles, et avalikkus on ametlike andmete suhtes üha skeptilisem. «Pekingis ja enamikus linnades osutab ametlik info sellele, et sinise taevaga päevade arv kasvab. Tavaliste inimeste jaoks on pilt aga teine – sest nad ei näe nendel sinise taeva päevadel ei mägesid ega isegi hooneid,» ütles ta.

Kõrged on ka Hiina õhusaaste tervisekulud. Maailmapanga 2007. aasta uuringu andmetel sureb Hiinas igal aastal väliskeskkonna õhusaaste tõttu enneaegselt 350 000 inimest. Sisekeskkonna õhusaaste nõuab täiendavad 300 000 enneaegset surma.

Olukorras, kus keskkonnaprobleemid üha süvenevad, kirjeldavad Hiina liidrid saastet kui «ohtu kasvule». Poliitikat on tasapisi kõpitsetud, nähtavaid tulemusi veel täheldada ei saa.

Hetkel tegeleb Hiina õhusaaste seire reeglite ülevaatamisega, avalikkuse surve tõttu anti detsembris teada, et nõudma hakatakse ka väiksemate ja ohtlikumate PM2,5-osakeste seiret.

Rahva rahustamiseks on Peking teinud teisegi järeleandmise: käesolevaga on kodanikel võimalus külastada saasteseire keskust. Siiski vaid kord nädalas.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles